Kultura

Koliko bi princeza Dajana danas grmela na Instagramu

... i kako je zbog osvete postala vanvremenska ikona stila (2. deo)

/ Ilustracija VP / Profimedia
dec 01 2023, 05:00

Podeli

Osveta se možda služi hladna, ali ne škodi da na sebi imate i nešto fabulozno – haljinu koja nedvosmisleno poručuje “sada igram po svojim pravilima”. Diana je taj žanr definisala jednim pojavljivanjem u leto 1994, u kreaciji Grkinje Christine Stambolian – kad je sa sebe zbacila sav emotivni prtljag kraljevske porodice i ogolila se pred očima javnosti u oskudnom modelu koji će se u istoriju mode upisati kao originalna “revenge dress”. Izabravši je (nimalo slučajno) za veče kada će Charles prvi put otvoreno govoriti o aferi sa Camillom, Diana će sama sebe krunisati u vanvremensku ikonu stila (i ozbiljno iznervirati malograđanštinu sa fetišom na monarhiju).

Princezin najslavniji modni momenat, istovremeno podjednako sočan i očigledan, navodi se kao kapitalan dokaz njene stilske veštine. Kontekst je više nego očigledan. “Nema u paklu furije poput besa prezrene žene. Niti u modi uzbuđenja kad se koristi da se izrazi bes”, reći će Bethan Holt u britanskom Telegraphu povodom četvrt veka od te prilike. Diana je navodno trebalo na tom otvaranju letnje izložbe galerije Serpentine da se pojavi u drugoj haljini, da modna kuća iz čijeg ateljea je taj komad pristigao nije rešila da se pre vremena štampi pohvali o tome.

Gnevna zbog tog poteza, a bez sumnje već načeta Charlsovim neumitnim priznanjem pred kamerama, Diana je posegla za modelom koji je već visio na vešalici u njenom garderoberu – i to baš istovremeno golih ramena i izazovnog izreza. Pliš, ta elegantna tkanina u dodiru sa kožom stvara stilsku alhemiju zbog koje žena istovremeno izgleda kao dama iz visokog društva i buntovnica – Diana je bila oba, ali i mnogo više. Tri godine nakon kultnog pojavljivanja, ona će haljinu dati na aukciju gde će taj odevni predmet dostići cenu od 65.000 dolara.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price