Kultura

Koliko bi princeza Dajana danas grmela na Instagramu

... i kako je zbog osvete postala vanvremenska ikona stila (2. deo)

/ Ilustracija VP / Profimedia
dec 01 2023, 05:00

Podeli

Osveta se možda služi hladna, ali ne škodi da na sebi imate i nešto fabulozno – haljinu koja nedvosmisleno poručuje “sada igram po svojim pravilima”. Diana je taj žanr definisala jednim pojavljivanjem u leto 1994, u kreaciji Grkinje Christine Stambolian – kad je sa sebe zbacila sav emotivni prtljag kraljevske porodice i ogolila se pred očima javnosti u oskudnom modelu koji će se u istoriju mode upisati kao originalna “revenge dress”. Izabravši je (nimalo slučajno) za veče kada će Charles prvi put otvoreno govoriti o aferi sa Camillom, Diana će sama sebe krunisati u vanvremensku ikonu stila (i ozbiljno iznervirati malograđanštinu sa fetišom na monarhiju).

Princezin najslavniji modni momenat, istovremeno podjednako sočan i očigledan, navodi se kao kapitalan dokaz njene stilske veštine. Kontekst je više nego očigledan. “Nema u paklu furije poput besa prezrene žene. Niti u modi uzbuđenja kad se koristi da se izrazi bes”, reći će Bethan Holt u britanskom Telegraphu povodom četvrt veka od te prilike. Diana je navodno trebalo na tom otvaranju letnje izložbe galerije Serpentine da se pojavi u drugoj haljini, da modna kuća iz čijeg ateljea je taj komad pristigao nije rešila da se pre vremena štampi pohvali o tome.

Gnevna zbog tog poteza, a bez sumnje već načeta Charlsovim neumitnim priznanjem pred kamerama, Diana je posegla za modelom koji je već visio na vešalici u njenom garderoberu – i to baš istovremeno golih ramena i izazovnog izreza. Pliš, ta elegantna tkanina u dodiru sa kožom stvara stilsku alhemiju zbog koje žena istovremeno izgleda kao dama iz visokog društva i buntovnica – Diana je bila oba, ali i mnogo više. Tri godine nakon kultnog pojavljivanja, ona će haljinu dati na aukciju gde će taj odevni predmet dostići cenu od 65.000 dolara.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price