/ Fotografija: Privatna arhiva porodice Sakan

Ono sve što znamo o Sakanu

Nama su jasni i Nobelova nagrada, i Lige šampiona, i NBA prsten, i dve zlatne palme, i 23 grend slema, ali ne shvatamo šta ćemo sa gejzirom ideja

jul 06 2023, 05:00

Podeli

Ko je bio Dragan Sakan?

Čovek koji je svoj život delio na petoletke. Tako je i hodao, koracima od po pet godina. Rođen je u Goraždu. U pet koraka je stigao do Beograda i diplome psihologa. Naš svet je tada izgledao bitno drugačije. Stanovi su se dobijali, a poslovi se nisu gubili. Odgovornost je bila kolektivna, a svojina društvena. Ekonomija je bila dogovorna, a stabilizacija ekonomska. Usred te uravnilovke, Dragan Sakan je hrabro tvrdio da je sve što nam treba – uspeh. I nije se šalio.

Ko je drug Sakan?

Sakan je, po sopstvenom priznanju, diplomski rad pisao sa idejom da kritikuje potrošački mentalitet i vrednosti koje stvara reklama. Međutim, istraživanje ga je dovelo do kopernikanskog obrta i spoznaje o vrednostima tržišnih komunikacija. Zato je usledio poziv profesora, a kasnije i bliskog poslovnog partnera, dr Ivana Štajnbergera. Sakan je postao deo istraživačkog tima, zajedno sa Tanjom Kraus i Edvardom Čehovinom, koji je imao za krajnji cilj uvođenje novih sladoleda na naše tržište. Na osnovu tog istraživanja, Pekabela je kreirala sladolede Rumenko, Leni, Cmok i Čoko-moko. A Dragan Sakan se zaposlio.

Ja bih hteo, ti bi htela, sladolede Pekabela!

Kažu da život nije reklama. Postdiplomac Dragan Sakan se svakog dana budio u cik zore i prigradskim autobusom stizao u novoosnovani Zavod za marketing, u okviru PKB Instituta za naučna istraživanja. Iza tako bombastičnih naziva stajala je baraka tik pored iste takve barake-restorana za društvenu ishranu. Naučnoistraživački rad se svodio na anketiranja, koja su završavala u fiokama. Sakan je to ubrzo promenio. Pravio je sažetke, nudio konkretne predloge, učestvovao u naučnoistraživačkim projektima o ponašanju potrošača i mehanizmima delovanja reklame. Postavio je i standardizovao metode za istraživanje potrošača (Test imena, Test proizvoda, Eksperimentalno istraživanje imidža, Segmentaciju tržišta, Projektivne metode za motivaciona istraživanja, Tehnike predtestiranja kampanje, Stavove potrošača i Stavove javnog mnjenja). Čitao je o marketingu sve što mu je padalo pod ruku. Tražio je pravo mesto psihologa u procesu marketinga. Išao je na seminare, kongrese, pisao u stručnim časopisima, organizovao okrugle stolove. I malo-pomalo, njegov život je postao reklama!

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price