Kultura

Ko će osvojiti Oskara (a ko bi trebalo da osvoji Oskara)

Tri izvrsna dela ulivaju nadu da će, nakon dve godine očajnih izbora ("Zemlja nomada" i "CODA"), statuetu ponovo odneti ambiciozan i po svim parametrima prvorazredan film: "Fabelmanovi" Stivena Spilberga, "Duhovi ostrva" Martina Mekdone ili "Tar" Toda Filda

Scena iz filma “The Fabelmans” / Merie Weismiller Wallace/Universal Pictures / Hollywood Archive / Profimedia
mar 12 2023, 10:17

Podeli

Godine 2010. udvostručen je broj nominovanih za Oskara za najbolji film: sa pet ostvarenja prešlo se na deset (sa mogućnošću da se nominuje i nešto manje, recimo osam ili devet). Ne treba da čudi što su kriterijumi Američke akademije postali propustljiviji upravo u trenutku kada je “Avatar” Džejmsa Kamerona filmsku industriju uveo u novu eru do tada nedostižnim tehničkim akrobacijama i puneći kase skoro do sume od tri milijarde dolara.

Kategorija i jeste proširena zarad takvih lukrativnih megablokbastera (jedan od neposrednih povoda bio je izostanak nominacije za “Mračnog viteza”, drugi deo Nolanove trilogije o Betmenu), tradicionalno skrajnutih u “tehničke kategorije”.

U narednim godinama, nekada dominantni klasicizam holivudske drame u širem smislu povremeno će hodati rame uz rame sa akcionim i avanturističkim filmovima sve do presedana 2019, kada “Crni Panter” upisuje prvu superherojsku nominaciju u istoriji najprestižnije kategorije.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price