Kultura

Kako se duh Josipa Broza Tita pojavio u jednom malom dalmatinskom mjestu

Silvio Foretić, njegova opera "Maršal" i kako je gradonačelnik Splita Željko Kerum zabranio operu koja je ipak izvedena. I to na Dan mladosti 25. svibnja 2011.

/ arhiva autora
jun 09 2024, 05:00

Podeli

Suvremeni hrvatski kompozitor, Silvio Foretić, preminuo je u Zagrebu 15. svibnja, u 84. godini života, točno deset dana prije 13. obljetnice praizvedbe njegove opere Maršal. Da, vidjet ćemo kako, rečena praizvedba dogodila se baš na Dan mladosti, 25. svibnja 2011. u HNK Split. Cijeli je život ovoga neobičnog umjetnika, i umjetničkog buntovnika, koji je glavninu života i djelovanja proveo u Njemačkoj, jedna velika priča, a posebno je velika ova koja se tiče spomenute opere.

Nakon što su otac i sin Ivo i Vinko Brešan napisali scenarij i snimili film Maršal (1999.), s temom kako se duh Josipa Broza Tita pojavio u jednom malom dalmatinskom mjestu – pa se dovitljivi načelnik sjetio kako od tog fenomena razviti turizam što će počivati na „hodočašću” starih partizana i klijentele sentimentalno vezane uz Jugoslaviju – Silvio Foretić odlučio je po postojećem filmskom predlošku sâm spjevati libreto i skladati istoimenu operu.

Smrt skladatelja Foretića navela me je poviriti u vlastiti mi „dnevnik kazališnog broda”, što sam ga godinama vodio za svoje potrebe rada na „Enciklopediji Splitske opere”. Pa sada prebirem po zapisima, listam bilješke i natuknice, naknadno iz njih izvodeći zaključke i zaokružujući ovaj tekst, koji je dodatno još i poškropljen i blagoslovljen svježim preslušavanjem i odgledavanjem arhivske snimke rečene operne praizvedbe u Splitu.

Da je išta na ovome svijetu imalo toliku nehotičnu promidžbu i nenamjernu antireklamu – kao što je to imala opera Maršal Silvija Foretića – sasvim je sigurno da bi poželo nesumnjivi uspjeh. Dakako, svi napisi koji su uslijedili nakon odgode praizvedbe iste opere zakazane za 16. travnja 2011. godine, postigli su efekt suprotan priželjkivanjima onih struja i nagona kojima je jedini interes bio izazvati otpor, skandalizirati javnost i percepciju same opere u njoj, pa je sam čin operne praizvedbe nenadano uskočio u žižu pomnje, u srčiku interesa, što je svemu oko toga izgradilo – reklamu nad reklamama.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price