Kultura

“I shvatam da sam prvi dobitnik upravo ja”

Internacionalni festival flaute u Qindaou. Veče je otvoreno najavom dobitnika najviših “Nagrada  za životno delo”, koje se dodeljuju dvojici internacionalnih umetnika za "nemerljiv doprinos razvoju flautizma u Kini"

Festival u Kini / Foto Wang Jiang
jul 24 2024, 18:00

Podeli

Utorak, 23. juli, predivna stara dvorana u Qingdaou, ispunjena do poslednjeg mesta flautistima iz cele Kine, njih preko hiljadu. Došli su iz najudaljenih krajeva, sa severa, juga, iz glavnih gradova, ali i sasvim malih mesta. Objedinjuje ih ljubav prema flauti i pripadnost Asocijaciji flautista Kine koja broji više miliona članova. Na čelu je profesor krovne muzičke institucije Kine, Centralnog konzervatorijuma u Pekingu, profesor Guoliang Han. Zamenici su najistaknutiji profesori i flautisti sa najvećih univerziteta u Kini. Objedinjuje ih višedecenijska, uspešna borba za razvoj i promociju flaute. Zaslužni su za strahoviti uzlet i podizanje nivoa muziciranja najboljih kineskih flautista.

Veče otvara kratkim govorom najstariji član rukovodstva koji najavljuje dobitnike najviših “Nagrada  za životno delo”, koje se dodeljuju dvojici internacionalnih umetnika, svakih 3 do 5 godina za “nemerljiv doprinos razvoju flautizma u Kini”. Na platnu kreće film o dobitnicima i ja shvatam da sam prvi dobitnik upravo ja. Kroz glavu i srce mi prolaze u trenu svi koncerti, masterklasovi i susreti po Kini tokom poslednjih dcadesetak godina i shvatam da su ti dragi ljudi, prijatelji, studenti, pažljivo pratili sve ono što se dešavalo svih tih godina! Potpuno mi je jasno da će to biti jedno od najvećih priznanja u mom životu, koje neću moći da zaboravim. Ustajem da primim divnu statuetu i vidim iza sebe razdragana lica kolega i prijatelja: Kersten McCall (Royal Concertgebow orkestar, Amsterdam), Silvia Careddu (ORTF, Pariz), Sarah Louvion (Frankfurtska opera), Jeffrey Khaner (Philadelphia Orchestra i drugi dobitnik nagrade), Sunghyun Cho (Keln, profesor u Seulu), Kazunori Seo (Japan, Pariz), Giovanni Gandolfo (pikolo flauta, Italija-Nemačka), grupa profesora iz Norveške (Kristiansand) i Ana Kaličanin Radivojević (ssistent FMU Beograd, solo flauta Beogradske filharmonije i Tonkünstler orkestra, Beč).

Kroz glavu i srce mi prolaze u trenu svi koncerti, masterklasovi i susreti po Kini tokom poslednjih dcadesetak godina i shvatam da su ti dragi ljudi, prijatelji, studenti, pažljivo pratili sve ono što se dešavalo svih tih godina

Veče se nastavlja tako što svako od nas, gostiju festivala, ustaje sa svog mesta i izvodi po jednu kompoziciju do 8′, uz ovacije publike, da bi smo na samom kraju odsvirali sa 150 kolega na sceni kinesku kompoziciju. Finale pripada svima, svi u dvorani vade svoje instrumente i preko 1.100 flauta svira Bahovu Ariju. Kersten i ja smo zajedno na pultu i zagrcnuti smo suzama, gotovo da ne možemo da sviramo. Kakav trijumf muzike, umetnosti, sve te dece, njihovih porodica koje dolaze sa svima njima da podele radost muziciranja i učestvuju u daljem razvoju umetnosti u Kini.

Svi kao jedanFoto privatna arhiva

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price