Kultura

Gledaj svoja posla, pogni glavu, dobro je ako tebe zaobiđe

Uvlači se u dupe šefovima, uvlači se u dupe političarima, uvlači se u dupe svima kojima treba jer i oni se nekom uvlače, ćuti – to je mjera svih stvari, tako funkcioniše svijet

Botičelijev prikaz Danteovog pakla. Laskavci se nalaze u osmom krugu / Wikimedia Commons
avg 24 2024, 05:36

Podeli

Stevo Grabovac, pisac koji je za svoj roman “Poslije zabave” dobio najprestižniju domaću književnu nagradu, postaje novi saradnik Velikih priča. Ovo je njegov četvrti tekst. Sve tekstove pročitajte ovde.

***

(jedan mali roman)
(5)

„A new dream is born

The new freaks have come“

(Venus – „Beautiful days“)

GHOSTBUSTERS

A ta 2024. počela je sasvim normalno. Nije se dešavalo ništa, osim manjih prijetnji globalnim nuklearnim ratom. No, svijet ionako živi na ivici katastrofe. Prije ili kasnije će se desiti. Živi se nadaju da će to biti kasnije, a mrtvima je ionako svejedno. To je staro Čehovljevo pravilo o pušci koja do kraja predstave mora opaliti.

Bio sam zaposlen i dobro mi je išlo na tom mom poslu u trgovini. Skoro pet godina sam bio tamo. Nekad zaokružujemo cifre i ja sam već tada govorio da radim pet godina, iako zapravo nikad nisam stvarno napunio taj broj. Tada, na početku godine, nisam ni slutio da će se to desiti. Naravno, kada sam počeo da radim, u ljeto 2019, nisam slutio da ću dobiti NIN-ovu nagradu. Zapravo se nisam puno zamarao stvarima.

Svi toliko želimo i mislimo da smo posebni da je to stvorilo ubitačno dosadnu prosječnost.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.