Kultura

Dnevnik čudesne mladosti

Neko će se pitati: odakle se jedan dečji festival flauta pojavljuje u Velikim pričama? Odgovor je jednostavan – upravo kroz razvoj mladih, daleko od trenutnih mejnstrimova u Srbiji se vidi odraz svega onoga što država čini za razvoj društva u kome živimo

Hor flauta “Muzičke škole Grbić” iz Valjeva / Foto Ljubiša Jovanović
feb 28 2024, 05:00

Podeli

Ako postoje nekakve anđeoske sile na nebu, onda su sigurno ovih dana posetile Valjevo i 26. Festival flaute Tahir Kulenović (21–25. 2. 2024. godine).

Tokom pet nezaboravnih dana čuli smo više od 160 mladih flautista i čak 20 kamernih ansambala.

Valjevo je ponovo bilo sjajni domaćin festivala privukavši flautiste iz Srbije, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, BiH. Mladi flautisti su u prijatnom i domaćinskom ambijentu prezentovali svoje visoke domete, praćeni dobronamernošću stručnog žirija.

Takmičenje je organizovano profesionalno, ozbiljno, već uhodanim sistemima koji omogućavaju potpuno funkcionisanje ovakvih događaja. Žirije su činili najeminentniji profesori iz Srbije, Makedonije, BiH, Crne Gore, Slovenije, Bugarske. Festival u Valjevu u osnovi je šira prezentacija i svojevrsna propaganda muziciranja mladih umetnika.

Valjevo je nešto drugo

Kao i uvek, predstavljanje širokog kruga mladih flautista ne označava samo njihove lične umetničke domete i razvoj pedagogije, nego i svojevrsni presek društvenog stanja i trenutka u kome živimo. Društvo nam pokazuje svoje siromašno lice kroz najveći broj poluraspadnutih instrumenata niskog kvaliteta na kojima često sviraju đaci i studenti, nemogućnost visokog profesionalnog održavanja klavira na kojima se svira po školama u Srbiji, pomanjkanje prostora za rad, kao i potpuno odsustvo relevantnih ljudi iz ministarstava obrazovanja i kulture. Evidentan je osećaj potpune nebrige onih koji su u obavezi da prate razvoj muzičke umetnosti, pa pored malih i sporadičnih sredstava koja ulažu u suštinski razvoj muzike, ne osećaju obavezu da prate ovako velike i značajne manifestacije. Muzička škola u Valjevu je na mnogo načina izuzetak iz ove sumorne slike školstva po celoj zemlji. Gotovo svi profesori su aktivno uključeni u ceo proces odvijanja festivala, oseća se podrška grada Valjeva, naravno ne i ostalih republičkih struktura. Važna je i uloga Udruženja muzičkih pedagoga Srbije.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price