Kultura

Bora i(li) Balašević

Ostati slobodan ili Živeti slobodno

/ Ilustracija VP / Screenshot
sep 08 2024, 10:33

Podeli

Mesto na vrhu nije rezervisano samo za najboljeg, pogotovo ne onda kada govorimo o umetnosti. Bora Đorđević i Đorđe Balašević pridružili su se onima na vrhu kantautorskog stvaralaštva, ostavivši mesta za još mali broj muzičara sa ovih prostora.

Postaviti Balaševića i Đorđevića rame uz rame ne deluje kao naročito hrabar potez, ali kod zagriženih fanova Riblje čorbe i Panonskog mornara to predstavlja blasfemiju. U Fejsbuk grupama posvećenim Balaševiću brzo su se, nakon objave vesti o smrti Đorđevića, pojavile fotografije iz perioda Ranog mraza, kada je sudbina po imenu Peca Popović spojila dvojicu kantautora u isti sastav. Naivni član grupe ubrzo je dobio notifikacije sa komentarima da ni u kom slučaju ne treba smeštati B. Đ. i Đ. B. u isti koš.

Nije potreban zavidan nivo pronicljivosti da biste pogodili da će se u danu smrti Bore Čorbe pojaviti tekstovi o njegovom odnosu sa Balaševićem. Zapravo, ti tekstovi su se pojavili još dok je Đorđević ležao u ljubljanskoj bolnici.

Dve velike karijere morale su se dodirnuti na neki način, spojiti i rastavljati u različitim istorijskim periodima. Ako ništa drugo, one su spojene u životima mnogih ljudi na ovim prostorima, kao neka vrsta sentimentalne vrednosti, mladalačkih zabluda, glupih ideja i verovanja da je svaka ljubav prava, konačna.

Tačka razdvajanja veze između Balaševića i Đorđevića, te njihove kasnije putanje, mogle bi da budu pokazatelj trajektorije srpskog društva od urušavanja države u kojoj su ti autori stekli popularnost. Ne morate mnogo da razmišljate koga bi „Prva Srbija“ uzela za najvećeg domaćeg kantautora, a u ritmu čijih pesama bi kucalo srce „Druge Srbije“.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price