Danski dinamit / SVEN SIMON / imago sportfotodienst / Profimedia

Nije ovo prava Danska

Još je manje to ona iz 1992. godine. Prava Danska je - dinamit

jun 12 2024, 17:00

Podeli

Ironija danske titule prvaka Evrope iz 1992. godine leži u jednostavnoj činjenici: to nije bio ni izbliza njihov najbolji tim u prethodnih deset godina.

Danska fudbalska reprezentacija sa sredine osamdesetih, globalno poznata kao Danish Dynamite, jedan je od najuzbudljivijih timova u istoriji najpopularnijeg sporta i redovno se nalazi na listama najvećih, iako nikad nisu dobacili ni do finala evropskog ili svetskog šampionata.

Njihovi preci su se 793. godine naizgled pojavili niotkud i šokirali Evropu brutalnim napadom na ostrvo Lindisfarne u severoistočnoj Engleskoj, kojim počinje dvoipovekovna era evropske istorije poznata kao Vikinško doba.

Kako je u našoj eri jedna od osnovnih funkcija sporta, pogotovo reprezentativnog, prihvatljiva i nenasilna supstitucija za rat, nekako je i logično da se skoro 12 vekova kasnije istorija ponovila na fudbalskim borilištima.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price