Split
Društvo

Živ roditelj, mrtvi kapital

Dolazak tog toplog vremena je naročito traumatičan za mnoge mlade u drugom najvećem gradu u Hrvatskoj

Split Split / Ante Cizmic / imago stock / Profimedia
maj 29 2024, 05:00

Podeli

Jedna od brojnih pošalica – ili bolje rečeno, mentalnih vratolomija – u debelom katalogu splitskog uličnog humora nerijetko se izrekne po završecima vikend-izlazaka i glasi naprosto ‘oš ić sa mnom kod tebe doma?’. Taj (samo)poziv na nastavak programa, ili barem njegov pokušaj, sada postaje jedna u nizu usputnih žrtvi nove splitske realnosti, one u kojoj mladi općenito nemaju imati adekvatni dom za samopozivanje na aftere.  

Kriza stanovanja kao bauk hara svijetom, a najnoviji Eurostatovi podaci – objavljeni ranije ovog tjedna u sklopu istraživačkog rada Becoming adults: Young people in a post-pandemic world – govore kako je Hrvatska u samom vrhu predvodi ionako neslavne liste članica Europske unije kada je u pitanju postotak zaposlenih mladih u dobi između 25 i 34 godine koji i dalje žive sa svojim roditeljima.  

U periodu između 2017. i 2022. u Hrvatskoj je taj postotak dramatično skočio sa 58 na čak 65 posto mladih koji si naprosto ne mogu priuštiti stanovanje. I u svom tom je kupusu baš Split opet ispao specifičan, kao grad u kojem nema aftera osim ako, naravno, niste turist. Onda to nije after, nego prihod. 

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Tagovi:

Velike price