Društvo Psihologija

Opet ta haljina

Naučila nas je da ne verujemo svojim očima. Sada se vratila, mračnija i tužnija nego ikad

/ Ilustracija VP
maj 14 2024, 05:00

Podeli

Koliko verujete svojim očima? Koliko verujete onome što vidite ili onome što se dogodi?

Očevici su uglavnom najvažniji svedoci nekog događaja, kažu i da dva para očiju vide bolje nego par. Najčešće verujemo sebi. Još više verujemo onome u šta smo ubeđeni.

Ali da li vas je um nekad prevario? Ne samo zbog optičke iluzije, već u proceni, rasuđivanju? Možete li biti sigurni da ste nešto prvo videli pa doživeli, ili obrnuto?

Nije ovo filozofiranje.

Ima toliko primera optičkih iluzija na netu, na primer da li konj dolazi ili odlazi (mislim da dolazi), ili psiholoških igralica, s pitanjem, recimo, da li vidite žirafu ili ženu, da li je ovo drvo ili nos, na osnovu kojih navodno dobijete opis svoje ličnosti. I zabavno je, ali nije previše relevantno za naš svakodnevni život.

Ali jedna haljina postala je toliko važna da se i neuronauka uplela u celu debatu o njenoj boji. Digla je javnost na noge, da se utvrdi zašto je neko vidi kao plavo-crnu ili belo-zlatnu, odnosno kako to vidimo i razmišljamo o svetu oko nas.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price