Bregović Ekskluzivni feljton: 50 godina Bijelog dugmeta

Svijet je danas bolji nego što je bio

Poslednji deo video intervjua Gorana Bregovića za Velike priče

/ IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
maj 24 2024, 12:12

Podeli

Povodom 50 godina postojanja Bijelog dugmeta Goran Bregović dao je ekskluzivni intervju Branku Rosiću koji možete pratiti na YouTube kanalu Velikih priča.

Svi nastavci feljtona “50 godina Bijelog dugmeta” kao i prateći tekstovi, video zapisi i podkasti biće dostupni na ovom linku.

***

Svet je bolji danas nego što je bio pre 50 godina i neuporedivo bolji nego što je bio pre 100 godina. Naravno, nije bolji onoliko koliko bismo mi voleli da jeste, ispričao je Goran Bregović u četvrtom delu velikog životnog intervjua koji je dao Branku Rosiću.

Vođa Bijelog dugmeta pričao je o tome kako nastaju velike stvari u muzici. “Sve što valja u kulturi u 20. i 21. veku dolazilo je iz supkulture. Naravno, ova kultura koja je sponzorisana od politike, previše je predvidiva.”

Da li se Bregoviću sviđa nova muzika?

“Naravno da ne. I ne pratim je. Bilo bi nenormalno da pratim i da je razumem. Čitava civilizacija počiva na tom sukobu generacija.”

Bregović se dotakao i rata u Ukrajini, kao čovek koji je nastupao u dvadesetak gradova u Rusiji i desetak gradova u Ukrajini, i čovek koji je na albumu “Champagne For Gypsies” svirao sa čuvenim bendom Gogol Bordello.

“Nedostaju mi i Ukrajina i Rusija. Strašno je pomisliti kakvih sve sudbina ima, znajući kakve su sudbine bile kod nas.”

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.