Biznis

Nemoguće geopolitičko trojstvo

Od početka ove decenije kolektivni Zapad istovremeno pokušava da vodi tri nespojive politike: Kina je zla, klimatske promene će nas ubiti... a i Rusija je zla. To je siguran put u krizu

Ilustracija VP/AI
okt 10 2024, 20:20

Podeli

“Nemoguće trojstvo” odnosi se na trilemu monetarne politike sa kojom se, pre ili kasnije, suočavaju svi kreatori politika. Stvar je u tome što kreatori politika mogu da biraju samo dve od tri politike: fiksiranje kurseva, otvaranje kapitalnih računa, ili nezavisna politika kamatnih stopa. Dakle, nemoguće je birati sve tri politike u isto vreme, već jedna uvek mora biti žrtvovana, a zemlje koje pokušaju da ignorišu ovu trilemu najverovatnije će se suočiti s makroekonomskom propašću.

Od početka 2020-ih kolektivni Zapad istovremeno pokušava da vodi tri nespojive politike. Prva je redizajniranje globalnih lanaca snabdevanja (jer “Kina je zla”), druga je redizajniranje globalnog energetskog ciklusa (jer će nam “klimatske promene svima doći glave”), i treća je podrivanje političke stabilnosti velikog robnog izvoznika i snabdevača (jer “Rusija je zla”).

Ali svrha ove GeoMacro-ove studije nije da sudi, niti da pokuša da odgovori na pitanje kojoj od ove tri strategije treba dati prioritet, već je isključivo deskriptivna. Zaključak je prilično očigledan. Sa jedne strane, redizajniranje lanaca snabdevanja i energetske infrastrukture iziskuje određene sirovine i robu; sa druge strane Rusija je najveći svetski proizvođač istih tih sirovina, dok Kina predstavlja najveću svetsku rafineriju robe i sirovina.

Ova trilema zbog toga nije nimalo jednostavna. Zapad već duže vreme pokušava da je ignoriše, i što duže bude odlagao donošenje odluke, to će cena koju će morati da plati biti veća.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price