Društvo

Koga uopšte možemo vidjeti u zatvorima?

Mučan slučaj glumca Moamera Kasumovića koji danima ne silazi s vrhova medijskog interesovanja, a pogotovo sa društvenih mreža, ponovo je otvorio ništa manje mučno pitanje – da li se u korumpiranom bosanskohercegovačkom pravosuđu trguje presudama?

Ilustracija / leolintang / DPphoto / Profimedia
sep 27 2024, 05:48

Podeli

Digne se tako s vremena na vrijeme, čak i u ovako obamrloj javnosti, kuka i motika na vlast, nepravdu, zakone, na korumpirano pravosuđe. Tako su i ljudi u Bosni i Hercegovini ovih dana putem društvenih mreža prosuli svoje veliko ogorčenje nakon što je objavljena vijest da je poznati bosanskohercegovački glumac Moamer Kasumović otkupio jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog bludnih radnji nad maloljetnikom za malo više od 18.000 eura i nastavio živjeti na slobodi.

Javnost grmi, javne ličnosti osuđuju, pravnici pojašnjavaju kako mu je zakon to omogućio i kako ništa nije urađeno protiv zakona, a njegove žrtve pokušavaju povezati svoj razoreni život kako znaju i umiju. Još veću ogorčenost izazvalo je saznanje da se to dogodilo još 2021. godine, ali da je sve držano u dubokoj tajnosti. Niko pod milim Bogom pojma nije imao za taj pravni slučaj. Presuda i njen otkup ostali su daleko i od medija i od javnosti. Jesu li pojedinci i pravosudne institucije svjesno štitili osuđenog držeći u tajnosti presudu i da li je to potvrda kako ima povlaštenih i u toj oblasti dok se druge presude selektivno objavljuju – na to pravosudni krugovi nemaju adekvatan odgovor.

Ovaj mučan slučaj, koji danima ne silazi s vrhova medijskog interesovanja, a pogotovo sa društvenih mreža, ponovo je otvorio ništa manje mučno pitanje – da li se u korumpiranom bosanskohercegovačkom pravosuđu trguje presudama?

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price