Sport

Borac, Zrinjski i krpanje asfalta pred izbore

Da li je Premijer liga BiH danas bolja nego što je bila prije pet ili deset godina?

/ Fotografija: Profimedia
avg 29 2024, 09:36

Podeli

Nakon što večeras Borac i Zrinjski odrade svoje utakmice u evropskim kupovima, biće to, bez obzira kako se same utakmice završe, najuspješnije kvalifikacije u posljednjih deset godina, ali i od nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U najboljem scenariju Borac bi prošao Ferencvaros i osigurao nastup u grupnoj fazi Evropske lige, a Zrinjski nadokadio tri gola zaostatka za portugalskom Vitorijom i osigurao drugi uzastopni nastup u Konferencijskoj ligi.

Ali i ako i Borac i Zrinjski ne ostvare pozitivne rezultate, i dalje će ovo biti prva i jedina sezona u kojoj je Bosna i Hercegovina imala dva predstavnika u play-off fazi evropskih takmičenja, od kojih je (barem) jedan osigurao nastup u grupnoj fazi.

To nas, prostom računicom, dovodi do zaključka kojeg papagajski ponavljaju navijači, mediji, a pogotovo čelnici klubova i samog Nogometnog saveza BiH, koji upravlja klupskim fudbalom u ovoj zemlji. Zaključka da WWin liga, kako se sada iz sponzorskih razloga službeno zove Premijer liga Bosne i Hercegovine, krupnim koracima grabi prema naprijed.

Ukratko, argument je da je rezultat Borca i Zrinjskog u Evropi u posljednje dvije sezone potvrda da se igra kvalitetniji fudbal i da je liga sama po sebi bolja, kvalitetnija i napreduje.

Da li je to zaista tako?

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price