Veliki Challenge: Knjige, Filmovi, Muzika

Dragan Ilić: Dela koja su me oblikovala

Odlazak Branka Ćopića nagovestio je taj veliki Pad

/ Screenshot / N1
avg 25 2024, 05:15

Podeli

Dragan Ilić, radijski voditelj i psiholog, o delima koja su ga oblikovala

***

Knjige

“Zločin i kazna” Dostojevskog, ali pre toga i “Zapisi iz podzemlja” otvorili su mi i oči i dušu za trajnu želju i interes ka razumevanju ljudske prirode. Verovatno je to bio jedan od putokaza ka kasnijim studijama psihologije.

Rasli smo u vreme socijalističkog optimizma nad kojim je počela da se nadvija senka budućih krvavih događaja. Usledila je tranzicija i ekonomska kriza koja je dovela do gubitka etičkog osnova društva.

Naš mladalački veltšmerc, jedna kolektivna anksioznost, strah koji je lebdeo mogao se osetiti, ali ga zvanična politika i ideologija nije mogla niti objasniti niti umanjiti. Naša intuitivna spoznaja budućeg rata i kolektivnog pada nije bila natprirodna moć niti vidovitost.

Još pre Dostojevskog, kao klinac sam čitao dela Branka Ćopića, čiji je samoodabrani odlazak takođe nagovestio taj veliki Pad.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price