/ Fotografija iz porodične arhive i knjige “Skladište”, ljubaznošću profesorke Mirjane Miočinović

Kiš: Iluzija, imaginacija i princ književnosti

Umeo je da detektuje opasnost nacionalizma čak i živeći u uslovima melting pota jugoslovenskog samoupravnog socijalizma i sveopšte jednakosti i istosti. Namirisaće i dobro će prepoznati i prestraviti se nacionalizma zapaćenog u bašti provincijalizma

feb 26 2023, 14:32

Podeli

“Kako uspevate da pišete?”

Njegov dvojni identitet određen samim prvim redom krštenice, tim Kišovim imenom i prezimenom, bio je trajni prtljag i na neki način odrednica njegovog dela i samog života. Ali – i smrti

Svaki put kad idem kolima sa Senjaka na Konjarnik, i u suprotnom pravcu, pogledam sa strane auto-puta. U zgrade, solitere krajputaše i tražim onaj u kojem su živeli Danilo Kiš i njegova supruga Mirjana Miočinović. Upravo mi je Mirjana rekla koja je to zgrada i ko im je bio komšija, ali kao da sam pobrkao sve te adrese i ulice i da li se uopšte ta njihova nekadašnja adresa i vidi sa auto-puta.

Onda mi je pre nekoliko godina književnik i Kišov prijatelj Filip David, dok smo sedeli u kafiću u Palmotićevoj ulici, pokazao na zgradu preko puta i rekao: “Evo ovde su živeli Danilo i Mirjana.” To je bilo pre nego što će dobiti stan u blizini auto-puta. Gledao sam u tu fasadu sećajući se rečenice drugog Kišovog prijatelja, pisca Predraga Čudića, koji je kao student upoznao Kiša i posetio ga baš u tom stanu u Palmotićevoj ulici.

Danilo i Mirjana su živeli u maloj sobi, toliko maloj da Čudić nije izdržao da ne upita Kiša “Kako uspevate da pišete?”, a onda mu je mladi pisac iz Palmotićeve pokazao – seo je na krevet i stavio pisaću mašinu u krilo.

Zašto se zanimam za lokacije u kojima je živeo Danilo Kiš? Da li i u ostalim gradovima tražim stambene kvadrate u kojima su živeli pisci, muzičari…? Ne baš redovno, mada sam u Mančesteru tražio ostatke rokenrol prošlosti u Severnom kvartu, u Liverpulu sam posetio klub „Tavern“ odakle su u pokoravanje sveta krenuli Bitlsi, u Njujorku sam tražio ostatke kluba „54“ i kulise televizijskih serija i filmova. Ali to radim u gradovima u koje dolazim kao turista. U svom Beogradu to ne radim jer mi je sve domaće i lako dostupno i u svakodnevnoj overi. Okej, pomišljao sam na Branka Miljkovića dok sam na putu za školu iz autobusa gledao kafanu “Prešernova klet”, ali ne obilazim lokacije u kojima su boravili besmrtnici.

U slučaju Danila Kiša, zanimacije za beogradske lokacije njegovog života imaju uzrok u mojoj ranoj mladosti jer sam se mučio da smestim Danila Kiša u bilo koji period i u bilo koji grad i zemlju. Jednostavno delovao mi je vanvremenski ili svevremenski. Tek sam počeo da čitam nešto što i nije bila baš ozbiljna književnost, a to je bilo u godinama kada je Kiš već uveliko živeo u Parizu. U glavi su mi bili fragmenti lika i dela ovog pisca, mada kad razmislim, tada je to bio više lik.

Nikako mi nije bilo lako povezati ga sa bilo kojim vremenom, gradom, zemljom. Danilo – crnogorski i Kiš – mađarski. A živi u Francuskoj. Tada je živeo. Nisam poznavao nikoga sa prezimenom Kiš. Čak i ime Danilo nije bilo često tih godina u mom okruženju i nijedan drug u naselju i školi nije se tako zvao. Sećam se da sam kao klinac znao da je Danilo Popivoda fudbaler Olimpije iz Ljubljane, a Danilo Kiš je naš pisac koji živi u Parizu. Taj spoj nekog našeg imena i stranog prezimena davao mi je čudnu percepciju Danila Kiša.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price