Sport

Rocky u Splitu

"Ima ode jedno dobro dite, tribalo bi ga pogledat". Tako je počela priča o Hajduku i Rokasu Pukštasu, iz Stillwatera u Oklahomi

/ Luka Stanzl / Xinhua News / Profimedia
mar 07 2024, 10:19

Podeli

Užežin Drugog svjetskog rata, kada su se po tada težačkom, malenom Splitu naganjali talijanaši i domaći, dinamiku svakodnevnice razbijali su neobični gosti. Američki ratni brodovi redovno su se na gatove splitske luke privezivali još krajem Prvog svjetskog rata, a – osim samih mornara – u grad su iskrcavali i mnogi bujajući trendovi s njihove strane Atlantika.

Na žalost konzervativnijih težaka i njihovih supruga, a na radost splitske omladine, Amerikanci su Splićane upoznali s čarima jazz večeri na Novoj obali, a o bubikopf frizurama i histeriji koja je zavladala oko njih među ženskom populacijom bespredmetno je i pričati. Ali kulturološke fenomene – opjevane i ekranizirane kroz niz opereta i serijala, od Male Floramye do kultnog Velog mista – Amerikanci su nadopunili i onim sportskim.

Jadranski dnevnik tako, u izdanju objavljenom na Hajdukov rođendan 1935.,piše o najslavnijem splitskom kolektivu, ali ne kroz njegovu temeljnu ‘djelatnost’. Hajduk se, dakle, definitivno spominje na svoj rođendan, ali kroz njegovu ‘basse-ball’ sekciju, kako su u novini prekrstili sport koji je također opsjeo mlade Splićane.

“Basse-ball je nacionalna igra Sjeverne Amerike”, piše tako sam početak članka, “koja je prodrla u Sovjetsku Rusiju i Japan, te u Južnu Ameriku, Englesku i po svim njenim kolonijama”. Što se tiče domaće sekcije, piše se kako splitski bejzbolaši “za sada počinju laganim treningom na ovećoj livadi na Spinutu”, unatoč “nezgodnim atmosferskim prilikama”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price