Kosarka 2023
Sport

Košarka u 2023. godini – dodir klase

Ko nas je obradovao, ko izuo iz cipela, a ko razočarao i zašto to nema veze sa košarkom

Kosarka 2023 I beogradski rivali. I reprezentacija. I Jokić. Aaaaa sve. / Ilustracija Velike priče
jan 02 2024, 05:00

Podeli

Sve je oko praznika čisto preterivanje. I obećanja koja sebi lažno dajemo. I kalorije i nivo etanola i buka i retrospektive. Kao da je za bilo koju oblast i njen dugoročni – ako ikakav postoji – trag važno kalendarsko ograničenje od prvog januara do 31. decembra. Zato košarkaški pregled 2023. godine mora da počne slikom za koju ćete sigurno reći da je – preterivanje. Ali zagledajte se samo malo bolje.

Prazan Pionir, hala koju nikada nećemo naučiti da zovemo po profesoru Aleksandru Nikoliću. Rezultat je 48:42 za nominalnog gosta, tim koji u toj hali nikada ne može da gostuje nikome. Na semaforu je nekoliko sekundi do kraja prvog poluvremena, plejmejker Crvene zvezde dribla, udvojen je, lopta mu beži i on se baca ka njoj. Zaustavite taj frejm i videćete Miloša Teodosića na centru terena kako ispruženom rukom u bestežinskom stanju leti ka lopti. U nastavku uspeva vrhom prstiju da je prosledi Hangi koji pogađa uz zvuk sirene. Taj Teodosićev pas, za mene je slika ove košarkaške sezone.

Jer je u tom pasu sve što nam je košarka – ova, naša, a svetska – u godini za nama pružila. I trenutak neverovatne lucidnosti. I borbu do poslednjeg centimetra i atoma snage. I uzbuđenje zbog toga što su ljudi koji su toliko puta dokazali svoju vrednost odlučili da je pred nama po ko zna koji put potvrde.

Od Željka Obradovića, koji je zaštitno lice i mozak i motor nezaustavljive energije kojom je Košarkaški klub Partizan oduševio čitavu Evropu; preko magije koju su svakim svojim potezom ove sezone prikazali Nikola Jokić, NBA šampion; Bogdan Bogdanović i čitav reprezentativni tim koji je stigao u finale Svetskog prvenstva; do onih koji su proglašavani bivšim igračima i trenerima, ali su pokazali da u njima i dalje ima onoga što je autentično samo za ovu našu košarku.

Dodira klase.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price