Sport

Ko su najbolji sportisti svih vremena iz svakog mesta u Srbiji?

Analizirali smo iz kojih su mesta najbolji srpski sportisti svih vremena i još detaljnije, ko su najbolji sportisti u svakom pojedinačnom gradu u Srbiji

Lista najboljih srpskih sportista ne samo na Olimpijskim igrama, ali u susret OI / Ilustracija Velike priče
jul 18 2024, 11:49

Podeli

Olimpijske igre se bliže. Već se polako sabira potencijalni broj medalja, kladionice nude kvote za broj zlatnih, navijači već razmišljaju kako će reprezentacija Srbije da osmisli taktiku za finale OI protiv Sjedinjenih Američkih Država, guglaju se veslači i tekvondoistkinje, jer oni obično obraduju i iznenade jer ih niko ne prati osim u te dve nedelje Igara. 

Magazin Nedeljnik objavio je pre nekoliko godina listu najboljih sportista iz svih gradova (i varošica) u Srbiji i taj spisak ima nekoliko svrha – da napravimo presek odakle su neki veliki sportisti koji su doneli toliko radoosti, da se građani određenih gradova podsete ko je sve rođen i stasao u njihovom komšiluku, da se prepoznaju određeni regionalni “paterni” i da se oko toga dobro raspravljamo. 

Zašto je ovaj ovde, a ovaj nije? Kako vas nije sramota zbog ovog izbora? Jeste li zaboravili nju? I tako sve dok se ne zapali baklja u Parizu.

Ko veruje u “slučajnosti”, nikada ne bude deo neke sa srećnim krajem. Koliko smo puta slušali da se sreća zaslužuje od sportista koji su pobedili i koliko smo je puta optužili da nam je okrenula leđa kada je tim za koji smo navijali poražen? I kada vaterpolisti decenijama vladaju svetskim bazenima, i kada Piksi postane selektor fudbalske reprezentacije, i kada košarkaši na „ić“ drže lekcije jugoslovenske škole košarke na Ol-staru, ključna reč je – sistem. Ili ga ima, ili ga nema. Jedan od najvažnijih aspekata te čuvene reči, u sportskom smislu, predstavlja demografija.

To su najbolje razumeli oni klubovi, treneri, predsednici saveza, koji kada postavljaju sistem selekcije, zahtevaju da se duboko začeprka u poreklo i porodični status jednog sportiste. Amerikanci malo-malo prave različite geografske ili demografske analize u vezi sa svojim najpopularnijim sportovima i upravo to nas je navelo da proverimo neke od toliko puta izgovorenih i svima poznatih teza. Znate ono, da ne možete da budete dobar šuter ako niste oprali ruke u Moravi? Ili ono da ste pola centarfora samo ako ste rođeni u okolini Bijeljine? Da ne govorimo o Boki Kotorskoj i vaterpolu. Ili onoj (ispostaviće se) zabludi da Beograd ima nesrazmerno mali broj vrhunskih sportista u odnosu na broj stanovnika.

Analizirali smo iz kojih su mesta najbolji srpski sportisti svih vremena i još detaljnije, ko su najbolji sportisti u svakom pojedinačnom gradu u Srbiji…

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price