Wimbledon style
Sport

Jagode sa stilom

Luksuz je baviti se nečim istinski nepotrebnim na najbesprekorniji mogući način

Wimbledon style Wimbledon style / Ella Ling/Shutterstock / imago sportfotodienst / Profimedia
jul 16 2024, 10:27

Podeli

Ko bi rekao da Gucci torba – papreni dizajnerski aksesoar, artefakt prestiža i privilegije – može da bude razlog uznemirenja širih razmera, i to ni manje ni više nego na Vimbldonu? Ali eto, upravo tako nešto dogodilo se prošle godine kada je italijanski teniser Jannik Sinner izazvao opštu pozornost ponevši gizdavi Gucci monogram uprkos tome što rigorozni dress code izričito zabranjuje takve trendovske egzibicije.

Pravila odevanja na ovom turniru bizarno su stroga, i podrazumevaju isključivo blaziranu belinu na sve četiri strane terena. Nijedan detalj ne sme da promakne organizatorima pa se od tenisera i teniserki traži da svaku izmenu klasike najave mesecima unapred. Jannickova custom made torba je zato delovala kao eksces par excellence iz nekoliko razloga. Prvo, dizajnirana je previše “glasno” za ovo okrilje tihog luksuza (sve sa JS inicijalima). A drugo, i možda za modne okvire značajnije, dolazi sa potpisom kuće koja gotovo nikad nije bila vezivana za tenis.

Iste godine, prvi put u tradiciji koja broji skoro vek i po, Vimbldon je promenio svoj dress code za žene. Međutim, ipak je to Vimbldon, i promena je u najmanju ruku simbolična: takmičarkama je sada dozvoljeno da nose donji veš tamne boje. Ovaj potez je, kako se navodi, učinjen da bi se olakšala anksioznost tokom menstrualnog ciklusa. Mnoge teniserke su pozdravile ovu promenu. “Mislim da će to ublažiti mnogo stresa za mene i druge devojke u svlačionici, sigurno”, rekla je tad Coco Gauff. Iako je postignut određeni napredak, ostatak dress coda ostaje strog kao linije na Centralnom terenu.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price