Crvena zvezda - Fiorentina, 1957.
Sport

Firentinski sonet koji je promenio Zvezdinu istoriju

Zaboravljeno polufinale KEŠ-a Crvene zvezde i Fiorentine i prijateljski susret 66 godina kasnije

Crvena zvezda - Fiorentina, 1957. Crvena zvezda – Fiorentina, 1957. / Ilustracija Velike priče
jul 29 2023, 12:36

Podeli

Izgledalo je natprirodno. I da nije bila prijateljska utakmica i da domaćin nije imao četiri gola prednosti pre toga, neko bi već zgazio na loptu i pogledao u nebo. Da osmotri. Da oslušne. Da ne poveruje svojim očima. Metež oblaka i nezadrživi žamor koji prelazi u tupu tišinu straha. Nije to smireno disanje, to su prazna pluća i pune zenice. Kao kada u brdima Mareme iskusni lovci naciljaju divlju svinju. Cinghiale.

A onda je samo počelo da svetli. Nekontrolisano. Kao da je neko na pola presekao kantar i otresao ga o betonski pločnik neba, da se vrti i tandrče i sija, pa da se svakim zrakom na drugačiji način spoji sa zemljom.

„Svi su gledali zaprepašćeno“, rekao je novinarima posle utakmice smireni odbrambeni fudbaler Fiorentine. Kao da je sve u redu. Kao da se i sam nije oduzeo od straha. „Bili smo zapanjeni. Nikada ranije nismo videli ništa slično. Šokirani, da, to je prava reč“.

Bio je 27. oktobar 1954. godine, kada je na stadionu u Firenci domaći tim vodio 6:2 u prijateljskoj utakmici protiv Pistoiese. U bogatoj istoriji firentinskog fudbalskog igrališta, ostaće taj datum zabeležen kao prvi NLO prekid fudbalske utakmice. I biće u italijanskom fudbalu mnogo verzija raznih događaja, ali će se prisutni te večeri u grobove zaklinjati u tu, jednu istu verziju priče.

Verziju po kojoj bi vanzemaljci zaista mogli da postoje. Dok se ne dokaže suprotno.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price