Psihologija

Ko je stvarno “pravi” muškarac?

Kako su propovednici "jakog muškarca" postali uzor za mlade dečake – i kakve sve to posledice može da ima po jedno društvo? Endru Tejt i likovi koji propagiraju toksičnu muškost proizvode bes i nasilje, mizogin odnos prema ženama, pa i femicid i kult oružja

Ilustracija VP
jun 04 2023, 05:00

Podeli

Šta povezuje Endrua Tejta, Džordana Pitersona, Baku Praseta, Kristijana Golubovića ili nekog kriminalca i ratnog zločinca? Sve su to muškarci koji stalno ili povremeno propovedaju toksičnu muškost, nešto o čemu se sve češće govori zbog negativnog uticaja koji ima, pre svega na mentalno zdravlje muškaraca, ali i na dečake i sve druge muškarce kojima su ovakvi likovi uzori, na žene, u stvari na sve. Tejt je tipičan primer toksičnog muškarca – ćelavi, istetovirani tip, koji puši skupe cigare i vozi skupa kola – i zato ga mnogi klinci vole. Ali od izgleda je mnogo problematičnije ono što priča i radi pa je krajem prošle godine uhapšen u Rumuniji pod sumnjom na trgovinu ljudima i držanje ljudi u ropstvu.

Tejt i likovi koji propagiraju toksičnu muškost proizvode bes i nasilje, mizogin odnos prema ženama, pa i femicid i kult oružja. Ali to su i one rečenice “Zašto plačeš kao devojčica” i “Pravi muškarci to rade ovako ili onako…” koje se mogu čuti u mnogim reklamama, čak i za lekove za prostatu iako pravi toksični muškarac ne ide kod lekara jer on je tolika muškarčina da ništa ne može da ga povredi. On je prejak, čovek ratnik, kamen i bilo kakvo pokazivanje slabosti za njega je nedopustivo.

Jer toksična muškost podrazumeva aspekte maskulinosti koji podstiču dominaciju nad drugima, naravno slabijima od nas, i samim tim su destruktivni jer uključuju pohlepu, neosetljivost na potrebe i osećanja drugih ljudi, i spremnost da se okrenemo nasilju kao načinu rešavanja problema.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price