Politika

Izborni kompas: Pronađite sebe, ili zašto je važno da se izađe na glasanje

Putem linka ili QR koda u tekstu imaćete priliku da odgovorite na nekoliko pitanja uz obezbeđenu anonimnost. Na osnovu odgovora možete sebi da pomognete da se orijentišete i razrešite izborne dileme koje imate

Ilustracija VP
dec 09 2023, 05:00

Podeli

Možda ste već čuli za fenomen „Wisdom of the Crowd”. On je poslednjih godina ponovo dobio na popularnosti iz različitih razloga, a naročito nakon popularnosti koju je stekla knjiga istoimenog naslova koju je 2004. godine objavio Džejms Surovjecki, novinar „Njujorkera”. Najdirektniji prevod na naš jezik bi bio „mudrost gomile”, ali iz razloga u koje ne bih sada ulazio, preferirao bih nešto slobodniji prevod: mudrost velikog broja ljudi.

Ovaj fenomen se često ilustruje pričom koja se povezuje sa Fransisom Goltonom. Golton je bio poznati britanski naučnik koji je značajno doprineo razvoju statistike kao discipline – na primer, on je definisao pojam korelacije koji se koristi u velikom broju istraživanja u različitim oblastima.

Digresija: želim da ovde pomenem da se on žestoko zalagao za eugeniku što je još jedan primer koji pokazuje da ljudi koji su dali izuzetan doprinos u jednoj oblasti nisu bezgrešni i mogu da se zalažu za veoma nehumane prakse i politike.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price