Kako da izgradite dobar život Podcast

Kako preživeti januar?

Nova epizoda podkasta "Kako da izgradite dobar život" govori o najomraženijem i "najdepresivnijem" mesecu

/ Ilustracija Freepik
jan 13 2024, 07:00

Podeli

Dok sam razmišljala o tome šta je problem sa januarom, pitala sam se da li uopšte ima pravde za prvi mesec u godini? Jer to je jedan od najomraženijih meseci, kažu neki i najdužih, mesec koji se povezuje sa postprazničnom depresijom, mesec kada nema para jer smo se istrošili i mesec koji nikako da prođe. U 38. epizodi podkasta “Kako da izgradite dobar život” razgovaramo sa psihoterapeutkinjom Miom Popić zbog čega je to tako i kako da lakše podnesete izazove koje nosi januar.

Šta je to sa januarom zbog čega se neki osećaju loše pošto prođu praznici? Zašto nam u januaru bude teško?

Da li je to samo zato što je prošla praznična euforija, zbog početka godine kada mnogi kreću sa sprovođenjem novogodišnjih odluka, zbog novih početaka…?

Postoji i pritisak da se smanji ili prekine upotreba alkohola (Dry January), mnogi odlučuju da ostave cigarete, da počnu dijetu… Šta nam sve stvara pritisak na početku godine?

Zašto je januar “rizičan” po mentalno zdravlje?

Januar se povezuje i sa postprazničnom depresijom. Zbog čega se ona javlja? Koliko je slična sezonskoj depresiji i depresiji posle odmora?

Za najdepresivniji dan u godini proglašen je treći ponedeljak u januaru, ali naučnici kažu da je to puka izmišljotina i da ovakav datum ne postoji. Najdepresivnijim danom u godini nazvan i “tužni ponedeljak” (Blue Monday). Koliko potenciranje toga da je januar “težak” mesec i da je najdepresivniji dan baš u januaru doprinosi tome da se januar tako loše kotira i utiče na naše mentalno zdravlje?

Kako izaći na kraj sa januarom i kako lakše pregurati ovaj mesec saznajte u ovoj epizodi podkasta u kojoj ipak ima malo pravde za januar.

Podkast “Kako da izgradite dobar život” možete slušati na svim platformama – Spotify, Deezer, Podcast.rs, Apple Podcast, YouTube – ili na sajtu Velikeprice.com.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price