SpaceX
Nauka

Raketa SpaceX završila je u plamenu, i to je dobra vest

Uprkos eksplozivnom ishodu misije, Bil Nelson, Nasin administrator, čestitao je kompaniji. SpaceX ostaje dominantna kompanija u globalnim svemirskim letovima. Njene rakete su već putovale u svemir 25 puta u 2023. godini, a poslednje lansiranje je uspešno završeno u sredu

SpaceX SpaceX / SpaceX via Bestimage / Bestimage / Profimedia
apr 21 2023, 16:10

Podeli

Tekst New York Timesa za Velike priče priredila je Jelena Vujković.

Svemirska raketa SpaceX ekplodirala je u četvrtak, nekoliko minuta nakon što se uzdigla sa piste u Južnom Teksasu. Ova raketa – do sada najjača koja je ikada napravljena – možda nije stigla do orbite, ali je svoju privatnu kompaniju za svemirske letove naučila važnu lekciju.

Tog jutra, 33 motora na Super Heavy busteru zapalila su se u ogromnom oblaku vatre, dima i prašine, dok se svemirska raketa dizala polako naviše. Otprilike minut kasnije, prošla je kroz period maksimalnog aerodinamičkog pritiska, što je jedan od ključnih trenutaka za lansiranje svake rakete. Ubrzo je sve krenulo nizbrdo, letelica je počela da se prevrće pre nego što je eksplodirala i pretvorila se u ogromnu vatrenu kuglu visoko iznad Meksičkog zaliva.

Uprkos eksplozivnom ishodu misije, Bil Nelson, Nasin administrator, čestitao je kompaniji. “Svako veliko dostignuće kroz istoriju zahtevalo je određeni nivo izračunatog rizika, jer uz veliki rizik dolazi i velika nagrada”, napisao je Nelson na Tviteru.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price