Kultura

Kako su braća Galager vratila “hajp”

Kada je neki događaj van katastrofa i razaranja (bilo ratnih, bilo prirodnih) uspio da zasijeni sve ostalo?

/ SOPA Images / ddp USA / Profimedia
sep 01 2024, 05:34

Podeli

Ovaj tekst deo je serijala o 30 godina britpopa i povratku grupe Oasis. Sve tekstove pročitajte na sajtu Velikih priča

***

Laburisti trećeputaši preuzeli su Dauning strit a na društvenim mrežama govori se o bendovima iz “Britpop” ere. Pravi momenat da se zapitamo jesmo li se vratili u kraj devedesetih ili je i dalje 2024. godina.

Ako o devedesetim želimo da govorimo iz britanske muzičke vizure (to je, reklo bi se, nešto bezbjednija teritorija) onda se očekuje, štaviše, onda imamo obavezu da postavimo neka standardna pitanja. Nije da želim da započinjem diskusije koje proizvodi bend vječno posvađane braće Galager ali ako ih ne otvorim sada, uletjeće, potpuno nezvane, u nekom momentu do kraja teksta.

Zato je bolje da ih odmah arhiviramo. Da krenemo od toga koji je bolji bend – Blur ili Oasis? Meni su oba odlična, mada mi se Oasis malo više sviđa. Ako preferirate Blur, i to je okej.

Da li je Oasis najbolji bend nakon Bitlsa i njihova reinkarnacija? Ne, daleko od toga, ali su svejedno jako dobri. Da li je to bend radničke klase? Ne, život i socijalni status muzičara prije slave ne znače nužno identifikovanje sa tim društvenim slojem u budućnosti.

S druge strane, da li je Oasis prosječan, prenapumpan bend? Pretpostavljam da je i takvo mišljenje legitimno, mada sam stava da su “Definitely Maybe” i “(What’s the Story) Morning Glory?” remek-djela popularne muzike koja zaslužuju da se nađu u svakoj top 100 listi, dok su i kasniji albumi sasvim korektni.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price