Kultura

Evrovizijski grozničavi san na otvaranju Olimpijskih igara

Igre kojima je moda centralno pitanje za identitet zemlje domaćina

Paris 2024, otvaranje / Foto Michael Reaves / Xinhua News / Profimedia
jul 28 2024, 14:11

Podeli

Čak i pre nego što je Olimpijada zvanično počela, lista svega što će se tu desiti po prvi put bila je već duga. Prve Olimpijske igre u Parizu posle jednog veka. Prve sa jednakim učešćem polova. Prva ceremonija otvaranja na otvorenom. Prva sponzorisana od strane globalnog luksuznog giganta kakav je LVMH i samim tim, prve Olimpijske igre u kojima je moda bila centralna za identitet zemlje domaćina. Takođe će biti prve koje se održavaju nakon što su sve pandemijske restrikcije ukinute, a posetioci će verovatno potrošiti oko 2,6 milijardi evra dok su u gradu. A uz sve ove “prvence” tu je i novi rekord: Olimpijske igre u Parizu biće najgledanije sve od 2016. godine, prema podacima portala Business of Fashion.

Pharrell Williams je doneo olimpijsku baklju pred baziliku Saint-Denis u Parizu i prošetao svoju novu kolaboraciju sa Adidasom. U blizini Ajfelovog tornja, Cynthia Erivo i Ariana Grande, obučene u Louis Vuitton i Thom Browne, pridružile su se VIP sekciji na ceremoniji otvaranja, promovišući svoj aktuelni film Wicked. U isto vreme, najbolji svetski sportisti su plovili rekom u brodovima, predstavljajući svoje zemlje u odevnim kombinacijama pažljivo kreiranim od strane internacionalnih dizajnera za ovu monumentalnu, pažljivo praćenu priliku.

Ceremonija otvaranja nije samo imala crveni tepih na ulazu, već je ponudila pravu reviju usred vinjeta posvećenih istoriji i duhu zemlje, uključujući Francusku revoluciju i rekonstrukciju Notre Dame. Iako su spomenici Pariza činili scenografiju događaja, stil je bio u njenoj srži. Cilj, prema Thomasu Jollyju, umetničkom direktoru Igara, bio je da se baci novo svetlo na francuski savoir-faire, široko definisan. To su učinili uz kabare i heavy metal, ples, akrobate i 1.800 odevnih komada od brendova novih i starih. Grozničavi san koji je mnoge podsetio na Evroviziju, jer je uz toliki akcenat na modi teško bilo izbeći (od kiše) klizav pod kempa.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price