Salma Hajek
Kultura

Džoun je grozna, ali i svi mi smo

Kroz sat vremena epizode serije "Black Mirror" ("Joan Is Awful") sa Salmom Hajek mogli smo da vidimo ostvarenje većine najvećih strahova vezanih za prisluškivanje od strane korporacija, rušenje granica između privatnog i javnog, korišćenja deep-fake tehnologija za digitalno presađivanje lica na druge likove i potencijalnu opasnost striming servisa

Salma Hajek U epizodi “Džoun je grozna” u glavnoj ulozi je Salma Hajek / FotoNetflix / Everett / Profimedia
jul 25 2023, 05:00

Podeli

Pre nekoliko nedelja na male ekrane i početne stranice Netflixa vratio se “Black Mirror”, vodeća distopijska serija koja istražuje mračne strane tehnologije. Antologijski format serije, takav da je svaka epizoda zasebna priča sa novim glumcima i likovima, omogućava kreatorima da istraže veliki broj tema u relativno malom broju epizoda, tako da serija uprkos 12 godina trajanja i šest sezona ima samo 27 epizoda koje uglavnom traju oko sat vremena i sve se mogu gledati zasebno ili bilo kojim redom. Mnoge epizode imale su veoma zanimljive koncepte. Jedna od prvih koje padaju na pamet je “The Entire History of You”, u kojoj likovi imaju u oku ugrađen aparat putem koga mogu da gledaju svoje uspomene mnogo puta i da ih beskonačno analiziraju, sa vrlo deprimirajućim posledicama po međuljudske odnose. U epizodi “Nosedive” kompletan socijalni status neke osobe zavisi od njenog rejtinga na dominantnoj društvenoj mreži na kojoj dodeljujete ocenu svakoj osobi sa kojom ste imali interakciju. Jedan loš potez može (i hoće) pokrenuti lavinu negativnih ocena i dovesti do kraja života kakav ste poznavali. Za zabrinute roditelje će posebno biti interesantna epizoda “Arkangel” u kojoj zabrinuta majka kupuje uređaj koji joj omogućava potpuni monitoring svoje ćerke u realnom vremenu. Takođe sa nepoželjnim posledicama. Serija ima veliku bazu obožavalaca, ali takođe mnogo ljudi ne želi da je gleda jer je često suviše mračna i deprimirajuća. Iz ovih kratkih opisa vidi se zašto. Ipak, postoje kratki momenti nade i optimizma. Samo pogledajte epizode “San Junipero” i “Hang The DJ” koje su dirljive ode ljubavi koja ipak može da opstane uprkos sve većem broju prepreka, čak i u digitalnom svetu gde je granica između virtuelnog i realnog praktično nepostojeća.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price