Audio Kultura

Da li je Džej Lo nova Elizabet Tejlor? (AUDIO)

Da li će još jedna talentovana žena biti upamćena i obeležena ne po svom stvaralaštvu, čak ne ni po svojoj lepoti i šarmu, već po ljubavima i brakovima?

Detalj sa čuvenih portreta iz serijala “Liz” Endija Vorhola / Profimedia
avg 31 2024, 06:55

Podeli

Tekst o sličnostima i razlikama između dva holivudska para i dve uspešne žene čita autorka Marina Zdravković. Sve tekstove iz audio-kolekcije Velikih priča možete da slušate na Spotify i drugim striming platformama

**

„Nikada svoj nakit nisam doživljavala kao neke trofeje. Brinem se o njemu i volim ga, jer smo mi samo privremeni čuvari lepote“, rekla je Elizabet Tejlor, žena poznata po purpurnim, zavodljivim očima, o svojoj bogatoj kolekciji nakita koji je uvek reflektovao njenu snagu i lepotu. Ali i još nešto.

Prvi pozamašan poklon Ričarda Bartona za Elizabet Tejlor bio je Krup dijamant od 33,19 karata rezan u smaragdu. On je nekada pripado nemačkoj glumici Veri Krup, druge žene bogatog proizvođača čelika, Alfreda Krupa. Dragulj koji je Kristis kasnije preimenovao u danas svima poznato „Dijamant Elizabet Tejlor“. Bartonov sledeći poklon bila veličanstvena biserna orglica – La Peregrina, koju je platio 15.000 dolara.

Potom, za glumičin četrdeseti rođendan, kupio joj je dijamntski set u obliku srca sa rubinima u privesku. „Voleo bih da joj kupim Tadž Mahal, ali bi prevoz previše koštao“, naglasio je tada Ričard Barton.

Ali nijedan od navedenih poklona nije onaj – „the one“. Taj daleko najpoznatiji imao je oblik kruške.

Nakon što je kamen težak malo više od 240 karata iskopan iz Premier rudnika, kupio ga je Hari Vinston. Obrađivanjem je isečen na dva dela. Onaj veći, teži, skuplji u obliku kruške prodat je Harijet Anenberg Ejms, sestri Voltera Anenberga, američkog ambasadora u Londonu tokom predsednikovanjka Ričarda Niksona. Dve godine kasnije Harijet je dijamant poslala u galeriju Parker-Bernet na aukciju.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.