Kultura Svet

Biseri i starke

Stilska semantika Kamale Harris

Kamala Harris / Julia Beverly / Alamy / Alamy / Profimedia
sep 03 2024, 05:12

Podeli

Kada je Kamala Harris zakoračila pod svetla reflektora kao kandidat Demokratske stranke na predsedničkim izborima u Americi, učinila je to sa osmehom koji osvaja, neupitnom podrškom pop kulture i modnim kecom u rukavu dizajnerskog odela.

Politika je igra percepcije – i u tom smislu, ono što političari nose tokom svakih izbora u Americi nije nimalo nebitno. Primera je bezbroj. To je kada Tim Walz na glavu stavi kamuflažni kačket tipičan za sredovečne očeve sa Srednjeg zapada, ili što Biden skoro uvek pri ruci kultne Ray-Ban avijatičarske naočare, a i onda kada je 2014. Barak Obama obukao ozloglašeno svetlosmeđe odelo koje se dojmilo kao previše ležerno za tako visoku funkciju, pa je isto postalo predmet trivijalne kontroverze. Čak i ako nema subliminalne poruke, mediji će joj pripisati neku, jer je neizbežno analizirati kako izgledaju ljudi koji su na vlasti.

Sifražetkinje su nosile belo, i Hillary Clinton je odabrala da belo odelo postane sinonim za njenu predsedničku kampanju 2016. godine. Od trenutka kada je stupila na binu na konvenciji u Ralph Lauren blejzeru i pantalonama, preuzimajući vizuelni kod žena što su se borile za politički glas, to odelo postalo je vrlo specifičan politički sentiment, posebno snažan tokom Trampove administracije.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price