Knjige

Kako drveće živi, razmišlja i uči?

Šuma blista (ali samo ako joj to dozvolimo): Moć i tajni život drveća

Ilustracija Freepik
јул 22 2023, 05:00

Podeli

Da li vas je ikada zanimalo kako drveće živi, razmišlja i uči, i zašto nije? Jer sve ono što ste možda prespavali na času biologije, ili zaista nikad niste imali priliku da čujete, kroz knjige Petera Volebena (“Moć drveća”, “Tajni život drveća”, u izdanju Lagune) koji je svoju karijeru promenio i odazvao se svom životnom pozivu, možete da pronađete i shvatite kolika moć leži u drveću, struji od korena do lista, i “zašto će nas šuma spasti ako joj to dopustimo”.

Prilagoditi se, ali kako?

Naša planeta je dom za skoro dva miliona različitih vrsta živih bića. Sa svakom njenom novom piruetom ona se menja, baš kao i naše okruženje. Da bismo opstali kroz sve te promene, potrebno je da se prilagodimo, a od kompleksnosti građe svakog organizma zavisi i vreme koje je potrebno za adaptaciju. Pa tako nekim jednoćelijskim organizmima koji kratko žive nije teško da programiraju novi DNK kod.

Kod čoveka je malo drugačija priča. Genetski se naša vrsta nije menjala već vekovima zahvaljujući našim precima: “Naši preci skupljali su iskustva i učili kako da izađu na kraj s promenama. Nisu se, dakle, menjali genetski već preko svog ponašanja.” Zato nam je jedino preostalo da se prilagođavamo drugim ljudima, ali samo uz dobar kompromis, i pomognemo da svet ostane humble home.

Poštovani, pročitali ste 1 besplatan članak.
Da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price