Foto-esej

Foto-esej: Paul Lowe, Sarajevo ’92. i šta se tada desi ljudima poput nas?

Paul Lowe je pratio i troipogodišnju sarajevsku opsadu, pa su njegove fotografije i deo postavke izložbe „Labirint devedesetih"

Sarajevo, fotografija Paul Lowe
jul 05 2024, 05:12

Podeli

Paul Lowe je nagrađivani britanski fotograf i profesor na koledžu za komunikacije, na Univerzitetu umetnosti u Londonu. Njegovi radovi objavljivani su, između ostalog, i u časopisima Time, Newsweek, Life, The Sunday Times Magazine, The Observer, The Independent… Redovno doprinosi međunarodnim i nacionalnim konferencijama iz oblasti fotografije, medija i obrazovanja, i objavljuje na te teme.

Tokom svoje dugogodišnje karijere izveštavao je o udarnim vestima širom sveta, uključujući pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, uništenje Groznog… Pisao je i opsežno istraživao fotografsku dokumentaciju genocida i ratnih zločina, posebno oslobađanja koncentracionih logora 1945. godine i sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Svojim objektivom pratio je i troipogodišnju sarajevsku opsadu devedesetih, pa su njegove fotografije deo postavke izložbe „Labirint devedesetih” otvorene krajem maja u Historijskom muzeju u Sarajevu.

Sarajevska izložba predstavlja dopunjenu i proširenu verziju pilot-izložbe istog naslova koja je tokom leta 2023. godine bila postavljena u Beogradu. Izložbu autorski potpisuje tim koji čine Dubravka Stojanović, Igor Štiks i Dejan Ubović, a cilj ove izložbe je novo i drugačije sagledavanje decenije koja je promenila tokove života miliona ljudi na ovim prostorima (ali i globalno) i čije posledice osećamo i danas, možda više nego ikad.

Ona je plod trogodišnjeg istraživanja, rada i saradnje pojedinaca, stručnjaka, aktivista i partnerskih organizacija iz zemalja bivše Jugoslavije okupljenih oko inicijative Muzej devedesetih.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price