EURO2024

Marco je bio mnogo više od toga

Jednim golom zarobljena karijera Marca Van Bastena

Marko Van Basten / Ilustracija Velike priče
jun 21 2024, 05:00

Podeli

Sve tekstove fudbalskog specijala Velikih priča posvećenog Evropskom prvenstvu čitajte OVDE.

Nema veze ko ste. Nema veze šta ste, nema veze čime se bavite i šta volite i koliko para imate. Nema veze ni gdje ste, ni koji jezik govorite, ni šta volite pojesti a šta popiti. Nema veze ni koliko imate godina i koliko dobro poznajete fudbal, dok god ga volite i poznajete barem osnove njegove istorije. Zatvorite oči i zamislite prvu stvar koja vam padne na pamet kada se spomene ime Marca van Bastena.

Lopta dolazi s lijeve strane i leti visokim lukom, toliko visokim da potpuno nestaje iz kadra. Gotovo gubite fokus. Da je tu negdje znate samo zato što vidite kako je par igrača u bijelim dresovima i dvojica u narandžastim prate pogledom; preleće na drugu stranu, tamo negdje prema kraju kaznenog prostora. Sada već možete vidjeti da je Van Basten ustvari jedini savršeno vidi, i da se po njenom letu namješta malo udesno, da se namješta da je uhvati desnom nogom. Zvuka skoro da i nema; čuje se tek poneka sirena i tihi žamor, kao da niko ne očekuje ništa. Kao da je snimak usporen. Onda kao da je neko ubrzao snimak – Van Basten zahvati loptu punim, a ona preleće Rinata Dasayeva i sjeda u malu mrežicu. Tek na pola puta slika dobija i ton; ljudi su shvatili šta se dešava. Dasayev bukvalno zatetura, kao grogirani bokser, Rusi se gledaju u nevjerici, u nevjerici se gledaju i Nizozemci. Rinus Michels se dlanom udari u čelo, prekrije lice, kao da pokušava da se razbudi. Svi su pomalo izgubljeni, samo Marco Van Basten diže ruke u zrak i ležerno slavi. Jedan od najljepših i najboljih golova svih vremena.

I nema veze koliko ste puta vidjeli taj gol.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price