Milena Radulović / Foto Nebojša Babić

Koliko puta mora da ispriča?

Svedočenje Milene Radulović na sudu je lekcija za javnost kako je onima koji su preživeli seksualno nasilje i čini dobar deo odgovora na pitanje koje mnogi i dalje postavljaju – zašto žrtve ćute? Jer svi koji prežive nasilje – čak i deca – bilo da je reč o seksualnom ili nekom drugom, moraju i po pet-šest puta ponovo da pričaju i proživljavaju traume dok slučaj dođe do suda

okt 02 2023, 05:00

Podeli

Dve i po godine otkako je Milena Radulović u ispovesti za Nedeljnik ispričala da ju je silovao učitelj glume Miroslav Aleksić, ona se pojavila na sudu u postupku koji se vodi protiv Aleksića za više krivičnih dela silovanja i seksualnog zlostavljanja. U izveštajima medija o svedočenju na koje se dugo čekalo saznali smo i to kako one koje optuže nekoga za silovanje prolaze na sudu.

Iako Milena Radulović nije morala da ponavlja iskaz o tome kroz šta je prošla, koji je već dala u tužilaštvu, bila je u istoj sudnici sa čovekom koji je optužen da ju je silovao i odgovarala na pitanja njegovog advokata, poput “Koliki je Mikin jezik?”, “Koje boje su vam bile hulahopke” (a ta su još i najbenignija). Sudnica je bila prepuna, a dok je odgovarala na ova pitanja, bilo je cerekanja, grimasa, namigivanja i neprimerenih reakcija. Tako je izgledalo dok je jedna žena svedočila o tome kako je silovana.

Postupajuća tužiteljka i zastupnici oštećenih su u jednom trenutku tražili od suda da ubeleži da se advokat odbrane smeje dok oštećena Milena Radulović opisuje detalje seksualnog zlostavljanja.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price