Društvo

Slučaj “Anti-Flag”: Gde se sve kriju nasilnici

To se ne dešava samo nekim drugima, to se ne dešava samo u zatucanim mestima američkih ili srpskih srednjih i divljih zapada; to su sposobni da urade i oni nazovi progresivni, oni koji su, eto, ceo profesionalni život posvetili odbrani ugroženih grupa

Anti-Flag, festival Rock for People, Češka / Foto Taneček David / ČTK / Profimedia
avg 11 2023, 05:00

Podeli

“Predsednik je uhvaćen kako mu puše, pa će uskoro neki ljudi morati da umru”, počinjala je pesma koju ću prvi put čuti u leto 1999, tik pošto su utihnule sirene za vazdušnu opasnost. “Iračka tela rasuta okolo, kasetnim bombama koje padaju po njihovim šupama i njihovim domovima”, nastavljala se “Outbreak”.

Bend se zvao Anti-Flag, album je “A New Kind of Army”, i jeste da tih 55 sekundi nije govorilo baš o SR Jugoslaviji, nego o jednom drugom ratu i jednom drugom predsedniku, ali bilo je sasvim dovoljno da im poklonim pažnju.

Postojala je ta grupa, dakle, i negde od “Outbreak” postala mi je važna; baš zato što su bili Amerikanci, pa još iz radničkog Pitsburga, i što se nisu libili da iskoriste svoj glas i svoju popularnost – a postali su, tokom godina, dovoljno popularni da im se spotovi vrte na MTV-ju i da im velikim slovima ispisuju naziv na posterima za festivale – za ono u šta su verovali.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price