Biznis

Zašto zapadne kompanije “beže” iz Kine: Kongres koji je podstakao iseljavanje

Poverenje američkih i nemačkih kompanija u kineski poslovni ambijent, u kome komunistička ideologija upravlja ekonomijom, na istorijskom je minimumu

Foto Mark Felix / AFP / Profimedia
mar 31 2023, 07:00

Podeli

U toku je trend povratka velikih zapadnih kompanija iz Azije bliže kući, odnosno Evropi. To može da bude prilika za Srbiju.

Tako su nedavno izvestili domaći mediji. Sličnih priča bilo je i ranijih godina. U jesen 2021. godine pisalo se da je proces povratka pokrenut i da će biti podržan velikim programom EU Next Generation u kome je akumulirano 750 milijardi evra. Naveden je primer modne industrije i citiran je Masimo Renon, izvršni direktor Benetona, koji je otkrio da će ta kompanija do kraja 2022. godine prepoloviti kapacitete u Kini i proširiti proizvodnju u Hrvatskoj, Srbiji, Turskoj, Tunisu i Egiptu.

U proteklih godinu i po dana trend seobe bio je primetan, ali nije bilo masovnog egzodusa biznisa iz Kine. Činjenica je da mnoge kompanije i dalje ostvaruju velike zarade i ne razmišljaju o seobi iz takvog poslovnog “eldorada”. Primera radi, više od 10 milijardi dolara prihoda na tom tržištu godišnje prave Apple, BMW, Intel, Siemens, Tesla, Walmart. Ali, neki od njih bez žurbe i udaranja na sva zvona ipak razmišljaju o izlaznoj strategiji. Menadžeri velikih kompaniju kažu: “Nije lako reći ‘zbogom’ državi koja je pritom i neprijateljski raspoložena.”

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price