Biznis business week

Srpski životni standard je daleko ispod evropskog

Preduslov stvaranja prosperitetnog okruženja u Srbiji jeste gašenje partijske države koja se nalazi u epicentru sveprisutne korupcije, kriminala, nepotizma i štetne selekcije. Društvo koje ne teži da svim svojim članovima pruži jednaku šansu, osim nepravde, karakterišu neefikasnost i rasipanje resursa. Srbija se trenutno nalazi upravo u toj poziciji bez naznaka poboljšanja u doglednom periodu

Ilustracija VP/Profimedia
mar 05 2024, 05:00

Podeli

Često u javnosti možemo da čujemo tvrdnje zvaničnika da Srbija nikada u svojoj istoriji nije imala bolje ekonomske performanse, da sustižemo Evropu, da živimo zlatno doba i da je Srbija balkanski ekonomski tigar. Nedavno smo čuli tvrdnje da prvi put u istoriji imamo bruto domaći proizvod (BDP) iznad 69 mlrd. USD i da će 2027. iznositi preko 100 mlrd. USD. Takođe, plate, minimalna zarada i penzije su na rekordnom nivou što bi, sve zajedno, trebalo da ukaže na ubrzani rast u životnom standardu prosečnog stanovnika Srbije.

BDP je mera tržišne aktivnosti u nekoj ekonomiji ili, prema Evrostatovoj definiciji, “… indikator sveukupne veličine ekonomije”. Nadalje, u ekonomiji se pravi razlika između nominalnog i realnog BDP-a. Kada zvaničnici govore o BDP-u, obično govore o nominalnom, ali nam često ne kažu da se on izračunava na osnovu tekućih cena te da je vrlo moguć slučaj da nominalni BDP neke zemlje raste brže u odnosu na nominalni BDP drugih zemalja zbog veće inflacije, odnosno bržeg rasta opšteg nivoa cena. Pošto ekonomiste zanima rast u proizvodnoj moći, oni koriste pokazatelj realni BDP kojim se izoluje uticaj kretanja cena na tržišnu aktivnost čime se dobija indikator koji prati realne promene u proizvodnji dobara i usluga. Takođe, da bi podaci među različitim zemljama bili što uporediviji, koristi se pokazatelj realni BDP po stanovniku (BDP p.s.), koji se, prema definiciji Evrostata, „… naširoko koristi radi poređenja životnog standarda”.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price