Pronađeno u prevodu

Savremena istorija Srbije iz drugačijeg ugla. I da li je to lekcija za budućnost?

Na kraju krajeva, razlog srpske krize ne nalazi se u strahu od ponovnog regionalnog rata, već u raspršenim snovima o nekoj lepšoj budućnosti. Priča o Jugoslaviji, u zavisnosti od potreba naratora, može poslužiti kao priča o uspehu, ali i kao priča o upozorenju.

Jedan od antihaških protesta u Beogradu 2003. godine / Foto Jack GUEZ / AFP / Profimedia
maj 03 2023, 05:00

Podeli

U ovogodišnjem prolećnom izdanju časopisa New Left Review objavljena je zanimljiva studija autorke Lily Lynch sa naslovom “A New Serbia”. Pročitajte najzanimljivije delove koje smo priredili za vas.

***

Zvaničnu demokratsku tranziciju Srbija je otpočela tek nakon pada Slobodana Miloševića, 5. oktobra 2000. godine. Novoformirana vlada, predvođena Demokratskom strankom, bacila se na privatizaciju državnih preduzeća i povećanje državnih kapaciteta, dok su se nevladine organizacije posvetile uspostavljanju vladavine prava, promovisanju rodne i manjinske ravnopravnosti.

Priča o „zakasneloj tranziciji“ oduvek je imala dve strane. Prva se odnosila na ideju o tome kako bi profesionalna klasa trebalo da bude ta koja upravlja državom, na izmirenje sa samoubilačkom nacionalističkom prošlošću, iskupljenje grehova. Ona je imala uporište u podršci najsnažnijih zapadnih partija, jer bi predstavljala trijumf spoljne politike usredsređene na militantni humanitarizam, a njeni glavni zadaci bili bi privođenje nezapadnih agresora pravdi i uspostavljanje nezavisnog multinetničkog Kosova. Druga strana, međutim, bila je u narodu popularnija; većini Srba delovalo je kao da je nakon 5. oktobra “sjahao Kurta da uzjaše Murta”, da se vlast samo prelila s jedne korumpirane elite na drugu, i pojam demokratije dobio je negativnu konotaciju.

Liberalni snovi o demokratiji brzo su se srušili „pod teretom srpske političke stvarnosti i njenih srednjovekovnih puteva“. Dominantni nacionalni karakter, neprijateljski nastrojen prema bilo kakvoj vrsti promena, omeo je demokratiju da se konsoliduje, a neki bi rekli da je desetogodišnja vladavina Aleksandra Vučića  pokazatelj toga.

Balkansko zaleđe

Ove dve priče predstavljaju srž popularne ideje o „dve Srbije“; prvoj nacionalističkoj, seoskoj, antiglobalizatorskoj, rusofilskoj i drugoj liberalnoj, obrazovanoj, antinacionalističkoj, pro-zapadnoj. Od 2006. godine Srbija nije zvanično menjala granice, ali njene tačne konture i dalje nisu utvrđene; Vašington i Brisel sve više je isključuju iz odlučivanja o statusu Kosova – njene južne pokrajine danas naseljene uglavnom albanskim stanovništvom.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price