Kultura

Surova pravila “klasnog odevanja”

Hiperpopularne serije ovog trenutka kao što su "The Perfect Couple" i "Industry", redefinišu način na koji zamišljamo okrilje luksuza

Scena iz serije “The Perfect Couple” / Netflix / Everett / Profimedia
sep 29 2024, 05:16

Podeli

Bio je to neočekivani viral u foto-finišu TV leta: koreografija sa špice Netflixove limitirane serije od šest epizoda nastale po istoimenom bestseleru Elin Hilderbrand, smeštenom tokom pomnih priprema za venčanje na obodima pitoresknog Nantaketa, u režiji Sussane Brier, većini već živi “rent free” u glavi. Ples na ivici krindža sreće protagoniste ove porodične sage o zločinu, strasti i blaziranosti u njihovim najboljim izdanjima.

Tu su mladenci koji bez imalo ironije daju vajb Meghan i Harryja, mladi izdanci ugledne porodice priterani u Ralph Lauren pastelna odela, mladoženjin otac u “gledajte koliko me je malo briga” lanu plemenitih nabora, i madrina iz visokog društva (koja o ljudima sudi prema nijansi koju su odabrali za ulazna vrata) u skupturalnoj toaleti boje neba bez oblačka. A tu je žrtva ove okrutne kaste, influenserka sa ambiciozno otkrivajućom haljinom. Zbog koje će – pokazaće se već na samom početku – izgubiti život.

Nadmena Abby Winbury, lik koji tumači Dakota Fanning, otkriće u četvrtoj epizodi šta zaista misli o toj Missoni kreaciji koju nosi Merritt Monaco (igra je Meghann Fahy). “To nije haljina. Ona nosi kupaći kostim”, podrugljivo kaže. Abby pak nosi demure maksi-haljinu do članaka dražesnog floralnog motiva, kao kontratežu svojim otrovnim opaskama. No sa tom kiselom primedbom na garderobu fine mrtve devojke, potvrđuje gledaocima ono što serija naglašava od prve sekunde: Merritt nije jedna od njih. “Njih”, u ovom slučaju, čine pripadnici stare, bogate WASP elite: ljudi čije porodice generacijama letuju u ovoj ekskluzivnoj enklavi, pripadaju istim country klubovima i pohađaju iste privatne škole.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price