Celin Dion
Zdravlje

Kako je Selin Dion pobedila bolest

Njen nastup na otvaranju Olimpijskih igara simbolizuje trijumf, i to ne onaj protiv sportskog rivala već mnogo značajniji, pobedu nad retkom bolešću

Celin Dion Dijagnoza vrlo retke neurološke bolesti nazvane sindrom ukočene osobe, postavljena joj je tek 2022. godine i to, kako sama navodi, nakon čak 17 godina od pojave prvih simptoma / AFP / AFP / Profimedia
jul 29 2024, 05:00

Podeli

Ako je suditi po utiscima nakon grandiozne svečanosti povodom otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, čini se da je među najemotivnijim bio finalni nastup Selin Dion. Doslovce, nastup je simbolizovao pobedu, i to ne onu protiv sportskog rivala već mnogo značajniju, pobedu nad retkom bolešću.

Selin Dion nastupila je poslednji put u Londonu, 2019. godine. Dijagnoza vrlo retke neurološke bolesti nazvane sindrom ukočene osobe, postavljena joj je tek 2022. godine i to, kako sama navodi, nakon čak 17 godina od pojave prvih simptoma. Verovatnoća da više nikada neće pevati bila je realnost. Za jedan on najboljih ženskih vokala sadašnjice ipak, ovo je izgleda pre bio poziv na borbu.

Sindrom ukočene osobe (engl. Stiff Person Syndrome) retko je autoimunsko oboljenje koje se javlja kod jedne u milion osoba. Manifestuje se nevoljnim kontrakcijama, odnosno spazmima mišića za koje ne postoji lek. Ovi spazmi mogu često biti vrlo diskretni, ali tokom posebno teških epizoda, intenzitet bolnih grčeva onemogućava pokrete i potpuno onesposobljava obolelog.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price