Sport

Zaboravljeni rođendan Prve lige: Vek jugoslovenskog fudbala

Prva u nizu priča o nastanku zajedničkog fudbalskog u prvenstva, u godinama kada je nastajala jedna nacija

Prvi šampion Prve lige / Wikipedia
sep 02 2023, 12:01

Podeli

Drugog septembra ove godine navršava se ceo jedan vek. Vek u kojem se na prostorima bivše Jugoslavije igra ligaški fudbal. Kada je šest šampiona podsaveza tog septembarskog dana 1923. krenulo u avanturu, fudbal se u ovom delu Evrope igrao već punih pedeset godina. Klubovi u pravom smislu te reči postojali su već ravno četvrt veka. Čak je i zajednička reprezentacija debitovala tri godine ranije.

Klubovi iz raznih delova zemlje učestvovali su pre toga u zvaničnim takmičenjima, ali nikad na najvišem nacionalnom nivou, a jedina dva pokušaja da se na ovim prostorima organizuje liga pre Prvog svetskog rata završila su se prekidom prvenstva.

Ljubitelji fudbala i fudbalski radnici morali su da sačekaju da od kraja rata i ujedinjenja prođe skoro pet godina, pre nego što je konačno startovalo Državno prvenstvo, kako glasi neatraktivni zvanični naziv prvog šampionata države.  Kao i u mnogim drugim državama tog vremena igrano je po kup sistemu, kao turnir klubova koji su pre toga morali da osvoje naslov u svom regionu.

Ali već četiri godine kasnije Kraljevina SHS imaće prvo nacionalno takmičenje po ligaškom principu svako-sa-svakim, godinu i po pre nego što će ga imati Španija, dve godine pre Italije, pet pre Francuske i 36 godina pre nego što je pokrenuta Bundesliga.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price