Ivan Rakitić
Sport

Svoj na svome

Put Ivana Rakitića kojim se baš rijetko ide

Ivan Rakitić Ivan Rakitić / Guillermo Martinez / Zuma Press / Profimedia
jul 24 2024, 13:41

Podeli

Prije kakva dva mjeseca se, rekao je jasno, Ivan Rakitić još uvijek tek kurtoazno nasmiješio na pitanje dolazi li u Hajduk. Prije mjesec dana kurtoazije je nestajalo. Da bi onda, prije dva dana, službeni Hajduk objavio onu čuvenu odbrojavalicu i ispalio u orbitu, gore među navijačke snove, najsenzacionalniji transfer u povijesti ne samo kluba, već i hrvatskog klupskog nogometa. Tisuće su se okupile spontano, po velikim vrućinama, kako bi i same opet potpalile euforiju koja u Hajduku živi vječno kao i on sam; njegovi navijači su ionako spremni biti zlatne ribice, pa zaboraviti još jedan prošlosezonski fijasko ako na njega istovremeno dolazi nova nada. A nje među hajdukovcima nikada ne nedostaje.

Zimus se činilo da nema dalje nakon što je na prepunom Poljudu konačno predstavljen omiški sin koji se, kao i mnogi iz ovih krajeva, tugom i potrebom  više nego ikakvom željom otisnuo u tuđinu graditi bolje sutra za sebe. Ivan Perišić u svojoj bogatoj vitrini ima nastupe i titule u Premier ligi, Bundesligi i Serie A, trofej Lige prvaka i dvije medalje sa svjetskih prvenstava. Sada Hajduk, taj Hajduk koji evo, 20 godina ne zna za titulu, u svom rosteru ima još jednog osvajača Lige prvaka, i to kakvog.

Najtrofejniji nogometaš u povijesti domaće lige ima – nevjerojatno zvuči i nabrajati to – tri europska trofeja i gol u finalu Lige prvaka, gdje je posljednji trofej osvojio evo lani, sa Sevillom, kada je izgurao junački 120 minuta u finalu Europske lige i onda zakucao jedanaesterac u raspucavanju za novo slavlje. Čast toj velikoj karijeri u Barceloni, i tih 310 službenih nastupa, ali ta Sevilla je za Rakitića priča, ili se barem tako činilo. Nije stvar u tome što je u Sevilli odigrao 13 utakmica više nego u Barceloni pa da se gleda po suhim, makar i rekordnim brojkama. Sevilla je, činilo se, njegov pravi dom; grad koji je malo kome opraštao kada su se neki njegovi prethodnici u isto tako velikim transferima otisnuli put Madrida ili Barcelone njemu je to razumio. Jer je Raketa u vreloj Andaluziji našao svoje mjesto, pa i svoju ljubav van dresa kada je u jednom od barova upoznao i svoju Raquel, zbog koje se – a tada je bila konobarica – redovno u njega vraćao da bi je upitao za taj prvi izlazak.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price