Uvek ista priča
Pronađeno u prevodu

Zašto vam starija sestra sve zamera?

"Sindrom najstarije ćerke" pretpostavlja da redosled rođenja oblikuje to ko smo i kako se ponašamo. Šta pokazuju istraživanja?

Uvek ista priča Uvek ista priča / Ilustracija Velike priče/Freepik
maj 05 2024, 05:00

Podeli

Tekst koji je objavio New York Times za Velike priče priredila je Jelena Luković.

U TikTok videu koji je pregledan više od šest miliona puta, Kati Morton, bračna i porodična terapeutkinja iz Santa Monike u Kaliforniji, nabraja pokazatelje da neko ima “sindrom najstarije ćerke”.

Snažan osećaj porodične odgovornosti, sklonost ka udovoljavanju drugima (čuveni “people pleaser”), ogorčenost na braću i sestre i roditelje samo su neki od znakova postojanja tog sindroma, piše Njujork tajms.

Na X platformi, objava s pitanjem: “Da li si srećan, ili si najstarije dete i ženskog si pola”, takođe je postala izuzetno viralna.

Čak i stručnjaci za mentalno zdravlje poput Mortonove, inače najmlađe u porodici, upozoravaju da se ne treba previše oslanjati na psihologiju redosleda rođenja i tvrdnje da se na taj način oblikuje nečija ličnost ili javljaju dugoročne posledice na nečiji život.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price