Pronađeno u prevodu

Zabranimo telefone u školama

Ako želimo da deca budu prisutna, da dobro uče, da se druže i da se osećaju kao da im je mesto u školi, pametne telefone i društvene mreže treba da držimo van nastave što je duže moguće

/ Photo by moren hsu on Unsplash
jun 08 2023, 12:07

Podeli

Tekst Džonatana Hejda iz magazina The Atlantic za Velike priče priredila je Jelena Vujković

Srednja škola u Skarsdejlu u Njujorku, kao i većina srednjih škola u Americi, bori se sa velikim porastom mentalnih bolesti među svojim učenicima. Primarne dijagnoze su depresija i anksiozni poremećaji, sa sve većom stopom samopovređivanja; devojčice su posebno ranjive. Kako kažu, problemi mentalnog zdravlja nastali su kada su učenici stigli u deveti razred. Po izlasku iz srednje škole, mnogi su već bili uznemireni i depresivni. Mnogi su, takođe, bili zavisni od svog telefona.

Za nastavnike i administratore, ovo nije puka slučajnost. Oni vide jasnu vezu između rastuće zavisnosti od telefona i pogoršanja mentalnog zdravlja, a da ne govorimo o opadanju akademskog učinka. Svi odrasli zamrzeli su mobilne telefone. Držanje učenika dalje od uređaja tokom nastave je teška borba. Nastavnicima je teško da privuku pažnju, jer su deca gotovo trajno rasejana. Drame, sukobi, maltretiranje i skandali neprestano su se odigravali tokom školskog dana na platformama na kojima osoblje nije imalo pristup. Zašto ne mogu samo da zabrane telefone tokom školskih sati? Rekli su da bi previše roditelja bilo uznemireno ako ne bi mogli da dođu do svoje dece tokom dana.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price