Politika

Ekskluzivno iz EU: Litijum ne približava automatski Srbiju članstvu u EU

Na osnovu razgovora sa dugogodišnjim kontaktima u EU, čini se da su Unija i njene države zauzele gotovo američki pristup: svako je kovač svoje sreće. Zapadnobalkanske države imaju veliku šansu da u sledećih 36 meseci pokrenu svoje privrede i naprave korake u procesu evropskih integracija. Ako iskoriste tu priliku, u EU će biti srećni da pomognu još više, ako je propuste, kao i sijaset drugih, niko se neće mnogo uzbuditi zbog toga

Samit o održivim sirovinama u Beogradu, 19. jula 2024. / MICHAEL KAPPELER / AFP / Profimedia
jul 27 2024, 05:12

Podeli

Budimpešta je pokušala već na prvom sastanku predstavnika država članica EU u Briselu, po preuzimanju predsedništva EU, da stavi na agendu otvaranje klastera 3 u pregovorima sa Srbijom. Međutim, pošto je preveliki broj država bio izričito protiv, Budimpešti je postalo jasno da bi insistiranje bilo kontraproduktivno i da nije moguće nešto uraditi po tom pitanju, u ovom momentu, i da je bolje najjače adute sačuvati za decembar, odnosno završnicu predsedavanja Uniji. Prema našim saznanjima, Mađarska bi mogla da uslovi davanje koncesija Ukrajini u procesu evropskih integracija pokretanjem Srbije sa mrtve tačke u hodu ka članstvu u EU.

Protiv otvaranja klastera 3 bile su pribaltičke republike, Poljska, sve nordijske zemlje, plus Nemačka. Za razliku od drugih EU prestonica koje nisu želele da naprave iskorak ka Srbiji zbog njene ambivalentne politike prema Ruskoj Federaciji, Berlin je posebno apostrofirao slučaj Banjska koji očigledno Nemci nisu zaboravili, pogotovo zeleni i ministarka spoljnih poslova Analena Berbok. Nije tajna da kancelar Šolc i šefica diplomatije Berbok često imaju različite stavove, pa je tako moguće da nemački MIP blokira otvaranje klastera 3 a da kancelar Šolc potpiše par dana Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu Srbije i EU u oblasti održivih sirovina, što je prvi korak ka ulasku Srbije u prvu od sedam oblasti Jedinstvenog tržišta EU koje su predviđene Planom za rast Zapadnog Balkana.

Srbija tapka u mestu više od tri godine u procesu evropskih integracija. Najveća prepreka za srpske vlasti nije Kosovo a ni dijalog sa Prištinom. Štaviše, Srbija nije zakočena zbog Kosova već zbog neusklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i zbog nazadovanja u vladavini prava.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price