Pantelićev Georeport Podcast Svet

Ko je ko u bliskoistočnoj krizi i gde je tu Srbija

26. epizoda podkasta "Georeport" analizira pozicije planetarnih i regionalnih aktera nakon eksplozije bliskoistočne krize

/ Stuart Wallace / Shutterstock Editorial / Profimedia
okt 27 2023, 05:00

Podeli

Dobro došli u 26. izdanje Georeporta na Velikim pričama. U ovoj epizodi analiziramo pozicije planetarnih i regionalnih aktera nakon eksplozije bliskoistočne krize posle terorističkog napada Hamasa na Izrael, a daćemo, odnosno probaćemo da pružimo odgovor gde se nalazi srpska spoljna politika u vihoru između dva ratna teatra u Ukrajini i Izraelu. Krenimo redom.

Na kraju svoje poslednje posete Moskvi doživotni predsednik Kine Si Đinping je rekao svom ruskom kolegi, takođe doživotnom predsedniku, Vladimiru Putinu: „Dolaze promene kakvih nije bilo u poslednjih sto godina: zajedno ćemo upravljati njima.“

Osovina planetarnih tiranija i despotija uverena je da svet nastao posle Drugog svetskog rata, zasnovan na postulatima slobode, demokratije, slobode mišljenja, pravne države i tržišne ekonomije – ono što se u žargonu zove Pax Americana – broji svoje poslednje dane.

Ruska invazija na Ukrajinu, Hamasov teroristički napad na Izrael, serija vojnih pučeva protiv režima u Africi koji su imali privilegovane odnose sa Francuskom ili su koliko-toliko bili demokratski, sve agresivnije i siledžijsko ponašanje Kine u Južnom kineskom moru i prema Tajvanu, stimulisanje migrantskih talasa prema Evropi s ciljem da se destabilizuje EU, sve jača propaganda protiv evropskih i univerzalnih vrednosti, brutalno gušenje pokreta za ravnopravnost žena u Iranu – sve su to delovi istog pazla, ili ako hoćete promena o kojima je govorio Si Đinping.

Baš kao što deo istih „promena“ predstavlja porast autokratskih, neliberalnih i kleptokratskih režima na globusu.

Kina, Rusija, Iran, Severna Koreja, Sirija, Venecuela, Kuba i niz afričkih država, zajedno sa drugim terorističkim i paramilitarnim formacijama, razasutim po celoj planeti, vide sebe kao predvodnike novog vremena, budućeg planetarnog poretka. U njihovim očima Evropa je slaba, razjedinjena i sa petom kolonom oličenom u muslimanskom stanovništvu kao i ekstremnoj desnici i levici koje tretiraju kao korisne idiote. Amerika je, po njima, u fazi deklinacije, umorna od hegemonskog statusa, sklona izolacionizmu i na korak od unutrašnjeg rasnog i ideološkog sukoba. Nije slučajno da su kineske i ruske fabrike lažnih vesti koncentrisane na raspaljivanje sukoba i animoziteta unutar zapadnih društava i najavljivanje propasti Zapada.

Japan i Australija su ostrva koja, bez američke flote na okeanima kao zaštite, lako mogu da budu izolovana. Jedine nepoznanice u njihovom svetu su Indija, Turska i donekle zalivske petromonarhije, pre svega Saudijska Arabija koja se nalazi na klackalici, da li da kreira svoju zonu interesa ili da se prikloni nekoj od postojećih.

Građane Srbije bi trebalo da zabrine činjenica da se Beograd sve češće svrstava u društvo koje predvode Peking i Moskva, kao instrument u rukama Džongnanhaja i Kremlja. Priština je upravo igrala na tu kartu kada je insistirala na kvalifikaciji paramilitarnih snaga Milana Radoičića kao terorističkih, povezanih sa Moskvom čiji je cilj destabilizacija regiona u ime Srbije a za račun Rusije.

Ako Beograd nastavi da podgreva takav narativ u Evropi i SAD a visoki zvaničnici ne prestanu da daju izjave koje te postavke čine kredibilnim, Srbija će se naći na šinama za devedesete.

Gledajte i slušajte podcast Georeport Željka Pantelića na svim striming platformama.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price