Scam
Scam Scam / Freepik/Velike priče

Dobro došli u scam svet

U Svetu prevare svaki kontakt sa nepoznatim ljudima predstavlja rizik

maj 03 2024, 05:00

Podeli

Tekst koji je objavio New York Times za Velike priče priredio je Vukašin Karadžić.

Budite se ujutru i pogledom tražite telefon. Proveravate inbox i tamo zatičete desetine neželjenih mejlova koji su se potkrali spam sekciji. Potom otvarate Instagram, a tamo, u DM-u stoji ponuda za saradnju sa poznatim brendom. U međuvremenu, Whatsapp obaveštenja pokazuju isključivo poruke nepoznatih ljudi koji traže da investirate u kriptovalute. Menadžer za zapošljavanje vas je kontaktirao preko LinkedIn-a i rekao da je „impresioniran vašim jedinstvenim iskustvom i životnim putem“ i da želi da vam ponudi „uzbudljivu priliku za posao“ u nekoliko kompanija sa liste Fortune 500.

Dok listate društvene mreže na pauzi za ručak, iskače Tom Henks u reklami za stomatološke usluge i Tejlor Svift koja prodaje posuđe za kuvanje (ili se bar tako čini). Na povratku kući sa posla, FedEks šalje poruku sa brojem za praćenje pošiljke i linkom za ažuriranje podataka za isporuku (iako niste ništa poručili).

Da li treba da kliknete na link? Da li treba odgovoriti na poziv? Iskoristiti tu priliku za posao? Da li je osoba koja vam je upravo sada poslala poruku „hej“ sa nepoznatog broja neko koga poznajete?

Dobro došli u Svet prevare – podzemlje puno lažnih poruka, neželjenih poziva i pokušaja „pecanja“.

Poštovani, da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate ili probajte besplatno mesec dana.

Velike price