Kultura

Znate li gde je Zvečan?

Tokom školske 2023/24. godine imao sam čast da budem pozvan na zamenu, kao profesor flaute na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici/Zvečanu. Naišao sam na ljubav, iskrenu ljubav i pokušao sam da uzvratim ličnim predavanjem i istom takvom ljubavlju. Ovo je moja mala priča o delu obrazovnog sistema Srbije sa kojim smo veoma malo upoznati

Ilustracija / - / Stock Budget / Profimedia
jul 17 2024, 05:00

Podeli

Znamo li svi u Srbiji gde je tačno Zvečan? Nisam siguran. Zvečan je zapravo predgrađe Kosovske (Severne) Mitrovice i fizički je spojen i sjedinjen sa ovim gradom. Deo je neverovatne priče o Fakultetu muzičke umetnosti, nastalom davne 1975. godine u Prištini, u tadašnjoj Jugoslaviji, iz potrebe da se razvije visoko umetničko obrazovanje na Kosovu. Muzika je time dobila novi zamajac, a mnogi najistaknutiji umetnici sudelovali su u razvoju tadašnje autonomne pokrajine. Pre svih Konstantin Babić, Milenko Živković, Dragoslav Dević, Jovan Šajnović, Milenko Stefanović, Miodrag Azanjac, Miloje Nikolić, Sonja Marinković, Uroš Pešić, Mitke Angelov.

Tokom školske 2023/24. godine imao sam čast da budem pozvan na zamenu, kao profesor flaute na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici/Zvečanu. Prihvatio sam to kao čin neke vrste patriotizma i ljubavi za naš narod koji tamo živi i radi u jako teškim i komplikovanim uslovima. Naišao sam na ljubav, iskrenu ljubav i pokušao sam da uzvratim ličnim predavanjem i istom takvom ljubavlju. Ovo je moja mala priča o delu obrazovnog sistema Srbije sa kojim smo veoma malo upoznati. O studentima i ljudima kojima treba dati više prostora, veće mogućnosti za napredak i razvoj, i mnogo više pažnje i brige za sve ono što će se dešavati u bliskoj budućnosti. Obrazovanje i zdravstvo su poslednje karike koje sve te Srbe koji žive na Kosovu spajaju sa maticom. Potpuno je neizvesno dokle će to trajati.

Prvo o studentima: Marija, Biljana, Slavena i Anita. Četiri devojke sa velikim srcem, različitih poimanja muzike, sposobnosti, tehničke spreme. Čovek brzo nauči u svom pedagoškom radu da suština nije da stvaramo “genije”, već da uvučemo mlade ljude da zavole muzičku umetnost, da ona postane deo njihovog bića, da sa radošću dolaze na nastavu, bez presije, prevelikih očekivanja, da svako otvori onaj deo čarobnih vrata klasične muzike koji mu je potreban. I verujem da njih četiri nose sve prave vrednosti u sebi, za budućnost. One neće osvajati velike nagrade, one neće stajati na svetskim pozornicama, ali biće značajan deo pomaka muzičkog života na Kosovu i možda će podstaknuti neku drugu dečicu da se bave umetnošću. Sasvim dovoljno od njih.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.

Velike price