Kultura

“The Substance” je priča o ženama u Holivudu

Možda i najodvratniji najbolji film koji ćete videti ove godine

/ Universal Pictures - Working Title Films - Album / Album / Profimedia
okt 05 2024, 06:01

Podeli

Žene u Holivudu stare isto kao i muškarci u Holivudu. Isto kao i muškarci ili žene bilo gde drugde. Samo, ženama u Holivudu se baš dugo dugo, starost nije praštala.

Kad kažem baš dugo, mislim jedno dvadesetak godina. Mislim na taj period između kraja XX i početak XXI veka. I kada kažem “žene u Holivudu” mislim na žene u šoubiznisu, one koje su konstantno pod lupom javnosti. Mislim na one žene kojima se video svaki kilogram. Na one žene kojima se komentarisala bora. Na one žene koje su vrlo rano zbog pritiska javnosti i nekakve odgovornosti vrlo rano morale da se podvrgavaju estetskim zahtevima koji nažalost nisu uvek išli u dobrom pravcu.

Neke samo nisu mogle da prestanu. Nastavile su. Postale neprepoznatije i sebi i nama. A onda se pojavio feminizam, ne feminizam kao takav, on se pojavio mnogo ranije, ali pojavila se ta neka onlajn verzija feminizma koja se odvija(la) pod parolom “šta god ko voli”. I zaista bi to trebalo da bude načelo za sve.

Problem je, što za tu jednu generaciju žena, nismo baš najsigurniji da li su volele ili su prosto popuštale pod pritiskom. Bile ubeđene da moraju. I morale su, tu neku deceniju i po, možda i dve.

Sada znaju da nisu morale. Da ne moraju i da mogu da izgledaju kako god žele. Međutim, naviknute na određene tretmane na licu, one ih se ipak ne odriču, nastavljaju i dalje. Iz tog nekog iracionalnog straha sa kojim se možda nisu rodile, ali su ga vrlo brzo dobile, a sa stupanjem na scenu uvećale i do nekoliko puta.

I sad je jako teško otarasiti ga se. Slušati komentare koji kažu da je sve potpuno okej, ali se takođe i sećati onih od pre samo nekoliko godina koji kažu da ipak nije. I da ipak moraš da izgledaš onako kako svet od tebe to očekuje.

Mlađe, lepše, bolje.

Poštovani, da biste pročitali 1 besplatan tekst potrebno je da se registrujete, a da biste nastavili sa čitanjem naših premium sadržaja, neophodno je da odaberete jedan od planova pretplate.